Niklas Strömberg lämnar Mondial

Niklas Strömberg, en av grundarna till Mondial, slutar på förlaget.

Mondial startades våren 2017 och har rönt framgångar under året med flera uppmärksammade titlar. Nu väljer en av grundarna, Niklas Strömberg, att gå vidare.

Förlaget Mondial grundades i början av 2017 av Simon Brouwers och Olle Grundin från Volante tillsammans med fd Svensk Bokhandel-journalisten Niklas Strömberg. Nu meddelar Niklas Strömberg och förlaget att de går skilda vägar, ett beslut som har växt fram under hösten.

– Samtidigt som vi haft väldigt roligt tillsammans har vi gemensamt insett att vi inte riktigt har samma vision av hur företaget ska drivas framåt. Det handlar främst om rent bolagsmässiga saker och mot den bakgrunden känns det rätt att jag nu lämnar företaget, säger Niklas Strömberg.

Mondial var ditt första förlagsjobb. Vad är ditt intryck av att jobba på förlag?
– Jag har stor respekt för förlagsvärlden och den kompetens som finns där. För mig personligen har det också varit väldigt lärorikt att få en närmare insyn i en värld som jag tidigare bevakat i egenskap av journalist, säger Niklas till Boktugg.

Simon Brouwers, förläggare och medgrundare på Mondial, säger i ett pressmeddelande att han och den tredje grundaren Olle Grundin kommer att få jobba lite hårdare och antagligen använda sig av fler frilansare.

– Det är jättetråkigt att Niklas lämnar oss, även om vi är överens om beslutet att gå skilda vägar. Niklas har varit en bidragande anledning till att vi fått en flygande start och jag har inga tvivel om att han kommer åstadkomma storartade saker vad han än väljer att åta sig framöver, säger Simon Brouwers.

Mondial har släppt flera uppmärksammade titlar under året, däribland Stefan Lisinskis Att ta ett liv och Caroline Hainers Män visar kuken för mig, och har redan minst 20 titlar klara för 2018. I oktober skrev vi om att Mondial blir först med att distribuera ljudböcker via podcastplattformen Acast.

Vad Niklas Strömberg ska ta sig för framöver blir nästa steg.

– Jag har fört en del diskussioner men det finns inget bestämt, säger Niklas.

Du har lång bakgrund som journalist. Saknar du den rollen?
– Jag kan sakna pulsen som finns på en journalistisk redaktion, absolut. Men eftersom flera av de titlar Mondial gett ut, och även många av förlagets kommande titlar, har en tydlig journalistisk grund har jag inte sett det som att jag lämnat journalistiken. Det kommer jag nog aldrig göra.

Kan du tänka dig att bli kvar inom förlagsbranschen?
– Ja, absolut. Just nu känns det som att det händer mycket spännande inom den svenska förlagsvärlden. Det finns en framåtanda som jag gillar. 

Något särskilt projekt som varit roligt att jobba med på Mondial?
– Jag vill inte väga projekt mot varandra, men som journalist har det självklart varit väldigt roligt att få arbeta med DN:s Stefan Lisinski, en man som i över 10 år, med förbluffande envishet, granskade fallet kring livstidsdömde Kaj Linna, säger Niklas Strömberg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL