fbpx

Se upp för påkostad ”propå” om annonsering från Företagsopinion

Se upp för utskick från Företagsopinion.

Bedrägeriförsöken mot företag blir alltmer avancerade. Flera förlag har de senaste dagarna fått en ”propå” från Företagsopinion. Vilseledande likt myndighetsutskick. Men den som besvarar enkäten beställer annonsplats för 6395 kr/år med automatisk förlängning. 

Alla företag får mängder av enkäter från myndigheter som exempelvis Försäkringskassan, Skatteverket, Bolagsverket och SCB. En stressad företagare som tar emot en ”Propå 2017” med underrubriken ”Arbetsmarknad, Migration – Invandring” suckar och tänker att det är ännu ett frågeformulär som ska fyllas i. Speciellt när den är utformad exakt som Skatteverkets blanketter.

Instruktion, ifyllande och underskrift. Det är vad som möter på sida två i den fyrsidiga folder som dessutom har distribuerats inplastad i grönt. Dessutom kan den underskrivna blanketten läggas i det bifogade portofria kuvertet som med svarspost går till Stockholm.

ANNONS

Men den som läser det finstilta under de fält där man ska fylla i datum, namnteckning och namnförtydligande kan läsa att man intygar att man har rätt att teckna avtal i företagets namn och att det är ett avtal om bindande beställning av annonsering mot en årskostnad på 6 395 kronor.

Här är det finstilta. Du skriver inte under en enkät utan ett avtal om annonsering.
Här är det finstilta. Du skriver inte under en enkät, utan ett avtal om annonsering.

Det är alltså en propå om annonsering.

Eller egentligen ett abonnemang på annonsering i 24 månader med automatisk förlängning ett år i taget om man inte säger upp det. Företagsopinion är baserat i Estland även om de använder en svensk postbox.

ANNONS

Om det här följer mönstret från tidigare utskick så lär det dyka upp över olika delar av landet vid olika tillfällen. Faktum är att Företagsopinion började med sina utskick redan i somras och har sedan gjort flera försök under hösten. Så det generella tipset är precis som tidigare: läs noga allt du skriver under. Även det som vid första ögonkastet inte ser ut som ett avtal.

Foretagsopinion-bluff-utskick
Lätt att tro att det här kommer från en myndighet. Men låt dig inte luras av utskicket från Företagsopinion. De vill sälja annonsplats.

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.