Dag Hammarskjölds arkiv blir världsminne

Foto: Anette Lindh/KB

Unesco har utsett Dag Hammarskjölds samling av manuskript, brev och personliga dokument som förvaltas av Kungliga biblioteket till världsminne.

Dag Hammarskjöld (1905–1961) var FN:s generalsekreterare från 1953 till 1961 då han omkom i en flygkrasch i Kongo. Efter hans död donerades hans arkiv till Kungliga biblioteket i Stockholm, som har förvaltat det sedan dess.

Arkivet innehåller dels personliga dokument och brev, men också dokument som rör FN. Samlingen är i huvudsak på engelska och omfattar cirka 45 hyllmeter, enligt Kungliga biblioteket, som nominerade det till Unescos lista.

ANNONS

– Världsminnen som Dag Hammarskjölds arkiv är avgörande för att vi ska kunna förstå världen, minnas historien och lära av den. Arkivet täcker en viktig tid i FN:s historia, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på Svenska Unescorådet.

Dag Hammarskjölds samling håller just nu på att digitaliseras och kommer att tillgängliggöras via Fredsarkivet.

Unescos världsminnesprogram ska främja bevarandet av och tillgängliga det skrivna kulturarvet såsom samlingar, foton och filmer. Sammanlagt innehåller registret drygt 340 dokument eller samlingar, varav sex stycken är från Sverige: Alfred Nobels familjearkiv, Ingmar Bergmans arkiv, Astrid Lindgrens arkiv, Stockholms stads byggnadsritningar, Emanuel Swedenborgs arkiv och Silverbibeln.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.