Dag Hammarskjölds arkiv blir världsminne

Foto: Anette Lindh/KB

Unesco har utsett Dag Hammarskjölds samling av manuskript, brev och personliga dokument som förvaltas av Kungliga biblioteket till världsminne.

Dag Hammarskjöld (1905–1961) var FN:s generalsekreterare från 1953 till 1961 då han omkom i en flygkrasch i Kongo. Efter hans död donerades hans arkiv till Kungliga biblioteket i Stockholm, som har förvaltat det sedan dess.

Arkivet innehåller dels personliga dokument och brev, men också dokument som rör FN. Samlingen är i huvudsak på engelska och omfattar cirka 45 hyllmeter, enligt Kungliga biblioteket, som nominerade det till Unescos lista.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

ANNONS

– Världsminnen som Dag Hammarskjölds arkiv är avgörande för att vi ska kunna förstå världen, minnas historien och lära av den. Arkivet täcker en viktig tid i FN:s historia, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på Svenska Unescorådet.

Dag Hammarskjölds samling håller just nu på att digitaliseras och kommer att tillgängliggöras via Fredsarkivet.

Unescos världsminnesprogram ska främja bevarandet av och tillgängliga det skrivna kulturarvet såsom samlingar, foton och filmer. Sammanlagt innehåller registret drygt 340 dokument eller samlingar, varav sex stycken är från Sverige: Alfred Nobels familjearkiv, Ingmar Bergmans arkiv, Astrid Lindgrens arkiv, Stockholms stads byggnadsritningar, Emanuel Swedenborgs arkiv och Silverbibeln.

Förutom att skriva för Boktugg frilansar Anna von Friesen som förlagsredaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.