Läslov – bokhandlare Ulrika Larsson boktipsar

Bokhandlare Ulrika Larsson. Foto: Ola Kjelbye

Kulen höst och lata lovdagar, tillfället för att läsa kan knappt bli mer ultimat. Under veckan låter Boktugg några personer från bokbranschen tipsa om böcker att förkovra sig i på läslovet.

Bokhandlaren och P4:s boktipsare Ulrika Larsson från Halmstad arbetar som vanligt i sin Akademibokhandel under höstlovet. En fulltids arbetsvecka är dock inget skäl för att inte läsa, med ett minimikrav på att sluka minst tre böcker i veckan håller hon tempot uppe.

– Jag har en hög böcker som bara är att hugga tag i, säger Ulrika. Jag har precis börjat läsa Dan Browns Begynnelse eftersom jag är sugen på att se vad han hittar på den här gången. I helgen som gick var jag i Göteborg på ett litterärt event och blev inspirerad till att läsa Den yttersta lyckans ministerium av Arundhati Roy och De sju systrarna av Lucina Riley så de ligger också på tur.

ANNONS

9127150178Vilken bok skulle du rekommendera som högläsningsbok under lovet?
– Då vill jag slå ett slag för Frida Nilsson. Hon gav ut Ishavspiraterna och har nu gjort en ny bok som heter Det tunna svärdet. För mig är Frida en av våra duktigaste historieberättare och hon ligger i kategori med Astrid Lindgren. Man kan jämföra med Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta, Frida har en berättarteknik och en fantasi hon för ner på papper som är helt makalös. I sin nya bok tar hon upp döden och gör det till en spänningsroman för barn vilket är en stor konst att kunna.

9150119680Och om du skulle välja en bok för barn och unga?
– Om man är yngre och vill läsa något roligt så ska man läsa Tuffa Gänget av Aaron Blabey. Tuffa Gänget-böckerna är lättlästa och perfekta för dem som inte blivit bokslukare än. Det är viktigt att hitta böcker åt dem som behöver en väg in i läsningen och böckerna om Tuffa Gänget är knäppa och roliga med skojiga karaktärer i serieform.

9187648946Till sist, vad ska vuxna förkovra sig i under veckan?
– Den senaste boken jag läste, Flätan av Laetitia Colombani. Den är lätt att läsa men har ett djupare budskap som synliggör det som binder oss människor samman. Flätan handlar om tre kvinnor på tre olika kontinenter. De träffas inte och kommer aldrig att göra det, men ändå påverkar de varandra genom de val de gör i livet för sin egen vinnings skull. Boken visar på hur världspusslet hänger ihop och hur beroende vi är av andra personer i vår omvärld. Den är vacker och ger möjlighet till att tänka efter.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.