Kolik tar farväl efter 13 år av serieutgivning

Josefin Svenske, förlagschef för serieförlaget Kolik som läggs ner efter 13 år. Foto: Gert Jan Pos

I september 2017 meddelade förlagschef Josefin Svenske att serieförlaget Kolik lägger ner. ”Det är dags för annat”, säger Josefin till Boktugg.

Förlaget Kolik startade 2005 och har sedan dess gett ut 52 böcker och 14 magasin, haft vik- och affischtidning samt en nättidning vid bloggarnas begynnelse. De senaste fyra åren har förlaget haft ett samarbete med Norstedts.

– Var sak har sin tid, och nu är det dags att ge plats för annat. Det var inget lätt beslut, men dygnet har för få timmar. Jag har lagt alla mina extratimmar i många år på en grej, visserligen en rolig, utvecklande, fet feministisk bokutgivning men fortfarande, bara en grej, säger Josefin Svenske.

ANNONS

Har det alls att göra med en minskande läsekrets?
– Nej, det har det faktiskt inte alls, den har bara ökat.

När och hur sker avvecklandet?
– Förlaget lägger ner under hösten och finns inte efter årsskiftet, mer än i minnet och i folks bokhyllor. Författarna tar olika vägar med sina böcker, några kommer flytta till andra förlag, andra driva eget. Jag är helt överväldigad av det fina stöd jag fått från tecknarna och upphovspersonerna efter att jag berättat om beslutet, säger Josefin.

Koliks första bok var Stolle Bengtsson av Tom Karlsson, enligt Josefin en liten tunn pocket av dåligt papper med bra svärta och ”teckningar det riktigt spratt om”.

ANNONS

Vilken blev den sista titeln?
Den första kvinnan av Linda Spåman. En serieroman om den fösta kvinnan, innan Eva liksom. Samtidigt som det är en bok om alla tveksamma par-relationer och framförallt om kulturmän idag. Det är Spåman mästerlig på att göra roligt och begripligt obegripligt, med dramatiska och helt självklara linjer, säger Josefin.

Josefin berättar att hon alltid haft jobb vid sidan av Kolik. Hon har hunnit vara butiksbiträde i en garnbutik, bildlärare och pedagog, räkna tåg åt lokaltrafiken, tecknat och illustrerat, föreläst om serier, byggt och organiserat utställningar och främst varit lärare på Serieskolan i Malmö.

– Men sedan ett par år tillbaka jobbar jag heltid som bilderboksförläggare på Rabén och Sjögren. Så det är det jag fortsätter göra på dagtid nu. Men på kvällar och semestrar som jag nu inte kommer jobba med Kolik hinner jag skaffa mig en fritid hoppas jag, hänga med vänner och kanske skaffa en trädgård.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.