Författarens Bokaffär återuppstår på Folk å Rock i Malmö

Göran Blohm. Foto: Privat

Litteraturrundan byter lokal och hoppas nå en bredare publik när man för en kväll återupplivar evenemanget Författarens Bokaffär.

För en afton blåser den ekonomiska författarföreningen Litteraturrundan nytt liv i Författarens Bokaffär. Konceptet drevs under 2015 av Författarcentrum Syd men lades sedan ner delvis på grund av bristande publikintresse. När nu Litteraturrundan återupptar driften gör man det i en mer centralt placerad lokal där genomströmningen av människor förhoppningsvis kommer att vara större samt att man skalar ner antalet gånger per år från åtta till en.

– 2015 höll vi till på Poeten på hörnet som är en känd litterär salong i Malmö, berättar Göran Blohm, ordförande för Litteraturrundan. Salongen ligger lite avsides och de som kom dit var främst personer som var engagerade i litterära plattformar och ville lyssna till författarna. När vi nu startar om söker vi en annan sorts publik, den som är kommersiell och vill hitta alternativa böcker.

Författarens Bokaffär innebär att författarna deltar i ett modererat samtal där de får berätta om sig själva och dessutom har chansen att sälja sina böcker på plats. När Litteraturrundan knoppades av från Författarcentrum Syd tog de med sig Författarens Bokaffär som ett sätt för medlemmarna att exponera sig själva. Samtidigt ökar evenemangets upplägg chansen för fler författare att ansluta sig till Litteraturrundan eftersom det bara är medlemmar i Litteraturrundan som får delta på scen. Och det är populärt att vara med, årets upplaga blev snabbt fulltecknad. Göran menar att det beror på att många av medlemmarna ser mervärdet i att kunna få uppträda inför en storstadspublik i en begynnande julhandel:

– Vi håller på mellan klockan 18 och 22, så för att varje författare ska få en kvart på sig kan det inte vara fler än cirka 20 stycken, säger Göran och tillägger muntert: Det fick bli först till kvarn för de författare som ville vara med.

Samtalen modereras av Maria Bielke von Sydow och i lokalen kommer det tillhandahållas kaffe, vin, öl och lättare förtäring. På scenen kommer det också bjudas på föredrag, litterära resor, musik (eventuellt), haiku och berättelser angelägna i vår samtid. Meningen är att skapa en gemytlig stämning där litteraturintresserade människor både kan trivas och köpa nya böcker som inte alltid finns tillgängliga i daglighandeln.

– Litteraturrundan håller generellt sett på att bredda sin verksamhet från att bara vara en litteraturrunda en gång om året till att även arrangera fler litterära evenemang, säger Göran. Men vi arbetar ideellt så det finns begränsat med tid att använda. Författarens Bokaffär är chansen till ett avstamp för våra författare men jag tror också att det kan spä på vårt medlemsantal. Idag har vi cirka 60 betalande medlemmar men får förfrågningar även från närliggande områden som Kronobergs och Blekinge län om medlemskap. Lokalen rymmer ett begränsat antal personer och vi hoppas på att få en genomströmning av intresserad publik under kvällen.

För den som vill besöka Författarens Bokaffär som hålls den 29 november är det fritt inträde. Folk å Rock ligger vid Lilla Torg i Malmö.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL