Wattpad introducerar Premium-alternativ utan reklam

Wattpad introducerar Premium, ett reklamfritt alternativ för sina medlemmar. Foto: Fotolia. Bildmontage: Boktugg.

Nu tar Wattpad nästa steg mot att generera intäkter till sina författare. Användare i USA och Kanada kan nu betala för Wattpad Premium och slippa annonser.

– Ett av de mest frekventa önskemålen vi hör från Wattpadders är ett annonsfritt alternativ. Därför är vi glada att lansera Wattpad Premium för medlemmar i Kanada och USA. Det är vårt första prenumerationserbjudande någonsin som ger Wattpadders mer kontroll över sin upplevelse och möjligheten att njuta av en oavbruten, reklamfri upplevelse, skriver Wattpad på sin blogg.

Wattpad Premium kommer att kosta 5,99 dollar (cirka 49 kr) per månad eller 59,99 dollar (cirka 490 kr) för den som väljer helår. Förutom att prenumeranter slipper annonserna både i mobilen och på datorn så kommer de att få tillgång till andra funktioner som ska ge möjligheter att påverka utseendet.

– Wattpads community är det allra viktigaste för oss och vi vill ge dem bästa möjliga upplevelse på alla våra plattformar. Wattpad Premium ger folk mer kontroll över sin Wattpad-upplevelse och gör det möjligt för oss att fortsätta erbjuda Wattpad som en gratis plattform som alla kan njuta av, säger Allen Lau, vd och grundare av Wattpad.

Wattpad har idag över 60 miljoner användare och enligt Publishing Perspectives uppgav Wattpad att de registrerar runt 130 000 nya medlemmar varje dag. Redan idag har Wattpad stöd för mer än 50 språk. Över 90 procent av aktiviteten på Wattpad sker i mobiltelefoner och surfplattor.

Den stora frågan är förstås: Hur stor andel av användarna kan konverteras till betalande kunder? Inledningsvis är det alltså endast på den nordamerikanska marknaden som Premium erbjuds men tanken är att rulla ut det på alla större marknader efterhand.

Wattpad har redan tidigare ett antal samarbeten med filmbolag och traditionella förlag. Dessutom har man skapat intäkter för sina författare genom olika typer av annonserbjudanden samt möjligheter att donera till sina favoritförfattare. Det blir spännande att se vilka intäkter de kan skapa via sitt premiumerbjudande och hur det i sin tur genererar pengar till de miljontals författare som idag publicerar sig på Wattpad.

Boktugg skrev nyligen om att de unga läser på mobilen och att det inte alltid syns i branschstatistiken. En av de plattformar som lockar tonåringarna är alltså Wattpad.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL