Bokförlaget SOL ger ut lättsmält underhållningslitteratur

Sara Olsson, som förutom att driva bokförlaget SOL även är författare och lektör.

En ganska ny aktör på bokmarknaden är Bokförlaget SOL. Förlaget grundades av Sara Olsson, som förutom att driva förlag även är författare och lektör.

Det var år 2012 som Sara Olsson tog tag i en dröm och gick ner i tjänst på sitt dåvarande jobb och började plugga litteraturvetenskap.

– Det var fantastiskt! När jag året efter fick mitt tredje barn bestämde jag mig för att det var dags att byta karriär. Jag var föräldraledig i två år och fortsatte samtidigt plugga medan jag funderade på hur jag skulle utveckla mina idéer. Min starka sida är manusutveckling och textbearbetning, därför blev det naturligt att starta en egen lektörstjänst, Manushjälpen.

Detta var 2015 och hon berättar att hon fick en bra start. Många fantastiska manus kom in och hon tänkte: De här böckerna förtjänar verkligen läsare. Samtidigt satt hon på ett eget färdigt manus som hon ville ge ut, och efter massor av research tog hon steget och startade ett bokförlag.

– Jag gav ut min egen bok Du glädjerika sköna samt tog de fina guldkornen från Manushjälpen med mig, berättar Sara.

Idag har utgivningen tagit fart ordentligt. Böckerna kommer ut i alla format, som inbunden, pocket, ebok och ljudbok. Medan de inbundna böckerna ges ut av Bokförlaget SOL, så hanteras resterande format av samarbetsförlagen Word Audio och MiMa förlag. Sara menar att är de etablerade inom sina kanaler och kan nå ut med de andra formaten bredare än vad hon själv kan.

Bokförlagets SOL:s profil är lättsam litteratur, med lite extra förkärlek för feelgood.

– Att det blev så är framför allt eftersom jag skriver i den genren själv. Feelgood kan man aldrig få för mycket av!

”Underhållande hängmatteromaner” står det på hemsidan. Vad är en hängmatteroman?
– Världens bästa ord! En hängmatteroman är lättsmält och underhållande. Vi vill att läsaren ska skratta eller rysa en stund, och sedan lägga ifrån sig boken och fortsätta med livet. Utan att grubbla eller ha för mycket tankar. En stunds avkoppling i hängmattan (soffan går också bra!) helt enkelt.

Sara lägger idag all sin tid på förlaget och säger att det är hennes ”dubbla heltidsjobb”, vilket förmodligen många andra som driver förlag kan skriva under på. Och det första året har gått över förväntan, tycker Sara.

– Det har gått spikrakt uppåt! Nyss skrev jag avtal med min trettonde författare och jag får nypa mig i armen. Vilken dröm!

Är det ungefär som du hade tänkt dig, att driva förlag?
– Ja, det tycker jag nog. Jag tror att anledningen till att jag vågade göra det här är att jag inte sneglar för mycket på andra förlag. Jag har koll på branschen, absolut. Men jag uppfinner hellre hjulet en gång till och når mina mål på mitt eget sätt. Det är mycket jobb och ibland jäkligt tufft. Men jag älskar det. Och jag älskar att få vara med och förverkliga bokdrömmar!

Hur ser den närmaste framtiden ut för SOL?
– Den ser oerhört ljus ut. I stort sett hela utgivningen 2018 är spikad och det är en fördubbling av antalet titlar från i år. Det snurrar av idéer hos mig hela tiden, jag ska sålla lite bara och förverkliga de bästa, säger Sara Olsson.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL