Denna artikel sponsras av författare/förlag

Helena Stjernström romandebuterar med feelgood-thriller

Helena Stjernström Foto: Anna-Carin Isaksson

Från journalistik till skönlitteratur. När drömmarna pekade ut nya mål sa tv-profilen Helena Stjernström upp sig från SVT för att skriva och har nu gett ut sin första roman Stygga flickor kommer till himlen.

Det är två år sedan fd tv-journalisten och producenten Helena Stjernström sa upp sig från karriären inom televisionen och började skriva på sin feelgood-thriller Stygga flickor kommer till himlen. Helena hade då en lång erfarenhet inom journalistiken efter att ha arbetat med varierade typer av tv-program under flera år men något i henne manade till att röra på sig. Sedan dess har mycket hänt och till dags dato har hon en färdig bok i handen, ett halvt manus i datorn och dessutom ett nystartat förlag på cv:t.

– Jag tänker att sådana saker som uppfattas som modigt utifrån sett ofta har vuxit fram under en tid, säger Helena. Jag hade arbetat som chef på SVT där jag peppade medarbetare till att fråga sig vad de ville och följa sina drömmar. Där någonstans började mina egna drömmar att tränga sig på. Sedan har jag nog alltid varit sådan att jag gjort abrupta hopp ibland – det handlar om en nyfikenhet på att gå vidare och se vart nästa steg tar mig.

I jämförelse med skönlitteraturen har journalistikens berättarteknik en mängd regler att förhålla sig till. Helena menar att det omöjliggör för att återge den stora berättelsen och att det objektiva redovisningssättet sätter historien i en ganska trång box utan möjlighet att återge vidare delar av kontext, orsak och verkan:

– Det är mer siffror och symtom i journalistikens version, säger hon. I fiktionen har man många fler bottnar och lager vilket är något som jag gick och ruvade på länge. Här kan man till exempel beskriva en ondskefull person ordentligt och väga in sina egna tankar utan att behöva förhålla sig objektivt. Man får helt enkelt lov att ljuga fritt för att berätta en sanning.

Stygga flickor kommer till himlen handlar om Alice och Sofia som lever två tillsynes vitt skilda liv – den ena är den föraktfulla divan, lat men streetsmart och den andra är den hårt slitande städerskan som alltid sätter alla andra först medan hon själv är på gränsen till utmattning. Men när dessa två personligheter möts upptäcker de att de har en gemensam nämnare: båda är drabbade av fula lögner och bedrägeri. Deras udda vänskap som föds ur ett till en början motvilligt umgänge växer sig starkare samtidigt som omfattningen av omständigheterna avslöjas undan för undan. Ur denna gemenskap spränger sedan det som får dem att våga resa sig och ta revansch på ett sätt som är roligt, dråpligt och inte helt lagligt.

– Storyn föddes för längesen och huvudkaraktärerna har jag haft klara i ett par år, säger Helena. Jag gillar det skenbara och i bokens början är de två huvudpersonerna i ett skenbart underläge. Men så byts platsen med männen som varit i ett skenbart överläge. Den idén har varit bärande för mig hela vägen. Utan att avslöja för mycket så har Alice och Sofia ett eller annat lik på samvetet mot slutet – de blir helt enkelt kriminella. Boken är nästan kliniskt ren från poliser men innehåller flera brott som huvudpersonerna själva hanterar på ett finurligt sätt.

Helena arbetar nu med bok nummer två där Alice och Sofia redan har tagit ett steg från sina respektive utgångspositioner i ettan. I verkligheten kanske man ska tänka några varv innan man inför kriminalitet som ett led i sin personliga utveckling, men faktum är att det Alice och Sofia uträttar hänger ihop med modet att våga följa sina drömmar.

– För att ta ett steg så måste man bejaka gnistorna som lockar. Sedan händer det ofta något i omvärlden som gör att man förverkligar det, något som lossar på skruvarna och lyfter på locket, säger Helena.

Att känna av grundantaganden om vad som är ytligt eller djupt inom en viss krets är inte helt lätt att värja sig mot, vilka steg man än vågat ta. Helena ifrågasatte vid en tidpunkt själv vad för sorts bok hon skrivit. Med den strikta samhällsjournalistiken som måttstock fick hon plötsligt dåligt samvete. Var hennes feelgood-thriller egentligen en ytlig bok utan djup?

– Jag fick verkligen fundera, säger Helena. Men så kom jag på att mitt djup är placerat uppåt. Dynamiken siktar mot månen istället för neråt i mörkret. Jag tar höjd och lyfter av taket.

Mottot att förverkliga det man vill göra och än viktigare, upptäcka att det är fullt möjligt, följde Helena än en gång när det var dags för utgivning. Type and Tell stod för stöd och hjälp med allt från inlaga till registrering av Stygga flickor kommer till himlen, men när väl den processen var klar hade det obegripliga med bokutgivning plötsligt blivit begripligt för Helena:

– När den cirkeln gjorts kände jag ”nu förstår jag”, säger hon. Jag hade redan ett frilansbolag så jag la till förlagsverksamhet i beskrivningen. Det är som att förflytta sig från en sida till en annan, man vet inte riktigt när det sker men plötsligt vet man allt det där som man behöver veta. Man ska våga röra sig mot sina drömmar, det är nästan en skyldighet. Vi har fått ett liv och vill man göra något ska man göra det. Jag gillar temat att slå sig fri från synliga eller osynliga bojor. I Stygga flickor kommer till himlen sparkar de två kvinnorna varandra i baken och säger ”Nu ger vi järnet!”

Uppdatering – nu även som ljudbok: I februari kom boken även ut som ljudbok på Saga Egmont. Går att köpa som nedladdning hos både Bokus och Adlibris, samt finns för lyssning hos streamingtjänsterna exempelvis Storytel.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se