fbpx

Nils Holgersson-plaketten tilldelas Elisabeth Östnäs

Författaren Elisabeth Östnäs tilldelas Nils Holgersson-plaketten för böckerna Kungadottern, Krigstid och Korpgudinnan i trilogin Sagan om Turid (Berghs förlag). 

Elisabeth Östnäs får Nils Holgersson-plaketten för sin trilogi Sagan om Turid (Berghs). Priset delas ut till förra årets bästa barn- eller ungdomsbok.

Författaren Elisabeth Östnäs (1984) tilldelas Nils Holgersson-plaketten för böckerna Kungadottern, Krigstid och Korpgudinnan i trilogin Sagan om Turid (Berghs förlag)Böckerna handlar om flickan Turid som lever i en hård vikingavärld, förankrad i religionshistorisk forskning (författaren har en magisterexamen i religionshistoria och litterärt skapande). Första boken i serien, Kungadottern, tilldelades Slangbellan 2015.

Juryn skriver bland annat i sin motivering att ”Östnäs visar på ett skickligt sätt vad som händer med en människa som tvingas i exil. Det tidlösa sökandet efter ett hem och en identitet belyses på ett kraftfullt sätt. Karaktären Turid skildras i en karg verklighet med oddsen emot sig men med styrka att gå sin egen väg. Det är en våldsam verklighet som beskrivs, men utan att våldet görs till underhållning. Asatro och kristendom beskrivs på ett nyskapande sätt. Starka och minnesvärda scener skapas där ett sparsmakat språk ger berättelsen ett spännande driv. Elisabeth Östnäs har skrivit tre viktiga romaner om vikingatiden för alla åldrar.”

ANNONS

Nils Holgersson-plaketten delas varje år ut av Svensk biblioteksförening till den författare som skrivit föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Plaketten instiftades 1950 och innebär en prissumma på 25 000 kronor. Prisceremonin äger rum på Stockholms stadsbibliotek den 16 november.

Bilder: Berghs förlag

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.