Nils Holgersson-plaketten tilldelas Elisabeth Östnäs

Författaren Elisabeth Östnäs tilldelas Nils Holgersson-plaketten för böckerna Kungadottern, Krigstid och Korpgudinnan i trilogin Sagan om Turid (Berghs förlag). 

Elisabeth Östnäs får Nils Holgersson-plaketten för sin trilogi Sagan om Turid (Berghs). Priset delas ut till förra årets bästa barn- eller ungdomsbok.

Författaren Elisabeth Östnäs (1984) tilldelas Nils Holgersson-plaketten för böckerna Kungadottern, Krigstid och Korpgudinnan i trilogin Sagan om Turid (Berghs förlag)Böckerna handlar om flickan Turid som lever i en hård vikingavärld, förankrad i religionshistorisk forskning (författaren har en magisterexamen i religionshistoria och litterärt skapande). Första boken i serien, Kungadottern, tilldelades Slangbellan 2015.

Juryn skriver bland annat i sin motivering att ”Östnäs visar på ett skickligt sätt vad som händer med en människa som tvingas i exil. Det tidlösa sökandet efter ett hem och en identitet belyses på ett kraftfullt sätt. Karaktären Turid skildras i en karg verklighet med oddsen emot sig men med styrka att gå sin egen väg. Det är en våldsam verklighet som beskrivs, men utan att våldet görs till underhållning. Asatro och kristendom beskrivs på ett nyskapande sätt. Starka och minnesvärda scener skapas där ett sparsmakat språk ger berättelsen ett spännande driv. Elisabeth Östnäs har skrivit tre viktiga romaner om vikingatiden för alla åldrar.”

Nils Holgersson-plaketten delas varje år ut av Svensk biblioteksförening till den författare som skrivit föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Plaketten instiftades 1950 och innebär en prissumma på 25 000 kronor. Prisceremonin äger rum på Stockholms stadsbibliotek den 16 november.

Bilder: Berghs förlag

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL