Nils Holgersson-plaketten tilldelas Elisabeth Östnäs

Författaren Elisabeth Östnäs tilldelas Nils Holgersson-plaketten för böckerna Kungadottern, Krigstid och Korpgudinnan i trilogin Sagan om Turid (Berghs förlag). 

Elisabeth Östnäs får Nils Holgersson-plaketten för sin trilogi Sagan om Turid (Berghs). Priset delas ut till förra årets bästa barn- eller ungdomsbok.

Författaren Elisabeth Östnäs (1984) tilldelas Nils Holgersson-plaketten för böckerna Kungadottern, Krigstid och Korpgudinnan i trilogin Sagan om Turid (Berghs förlag)Böckerna handlar om flickan Turid som lever i en hård vikingavärld, förankrad i religionshistorisk forskning (författaren har en magisterexamen i religionshistoria och litterärt skapande). Första boken i serien, Kungadottern, tilldelades Slangbellan 2015.

Juryn skriver bland annat i sin motivering att ”Östnäs visar på ett skickligt sätt vad som händer med en människa som tvingas i exil. Det tidlösa sökandet efter ett hem och en identitet belyses på ett kraftfullt sätt. Karaktären Turid skildras i en karg verklighet med oddsen emot sig men med styrka att gå sin egen väg. Det är en våldsam verklighet som beskrivs, men utan att våldet görs till underhållning. Asatro och kristendom beskrivs på ett nyskapande sätt. Starka och minnesvärda scener skapas där ett sparsmakat språk ger berättelsen ett spännande driv. Elisabeth Östnäs har skrivit tre viktiga romaner om vikingatiden för alla åldrar.”

ANNONS

Nils Holgersson-plaketten delas varje år ut av Svensk biblioteksförening till den författare som skrivit föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Plaketten instiftades 1950 och innebär en prissumma på 25 000 kronor. Prisceremonin äger rum på Stockholms stadsbibliotek den 16 november.

Bilder: Berghs förlag

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

ANNONS

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.