Maria Såthe om Ishiguro: tillgänglig men hög litterär kvalité

Maria Såthe, litterär chef Wahlström & Widstrand. Foto: Caroline Andersson

På Wahlström & Widstrand firade man torsdagens besked att Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur 2017. Litterära chefen Maria Såthe var överraskad men glad.

– Det här är precis min typ av böcker! Kazuo Ishiguro är tillgänglig men håller ändå en hög litterär kvalité, säger Maria Såthe, nytillträdd litterär chef och förläggare på Wahlström & Widstrand som har gett ut flera av Ishiguros böcker på svenska.

Valet av Kazuo Ishiguro överraskade många, inte heller på förlaget hade man förväntat sig det.

– Vi är överväldigade! Jag kan inte påstå att det var väntat eftersom det alltid är svårt att tippa. I så fall hade vi nog alla gissat på Amos Oz, säger Maria Såthe.

ANNONS

Har du själv läst några av hans böcker?
– Jag har läst Återstoden av dagen och Never let me go. Väldigt förtjust i båda. Eftersom de flesta säkert kommer gå på Återstoden av dagen så slår jag ett slag för Never let me go. Klassisk uppväxtskildring i internatskolemiljö men med den twisten att barnen är klonade. Ishiguro provar hela tiden nya genrer men kännetecknas av den drömska stilen och det vackra språket. Han står för klassisk berättarkonst, menar Maria Såthe.

Både bokhandlare och läsare konstaterade snabbt att det bara var två av Ishiguros verk som fanns tillgängliga på svenska när beskedet kom. Dels hans senaste bok, Begravd jätte, som kom ut i januari 2016 och finns som inbunden, pocket och ebok och dels Återstoden av dagen som finns i pocket och ebok.

Wahlström & Widstrand har tidigare gett ut ytterligare tre titlar: Nocturner, Never let me go och Vi som var föräldralösa. Dessa ska nu tillgängliggöras snarast och det ska tryckas nya upplagor av de två som finns.

ANNONS

– Det kommer ett gäng titlar i olika format. Även ljudböcker, säger Maria Såthe.

För Wahlström & Widstrand är det inte första gången de får ett Nobelpris.

– Jag själv har bara arbetat på förlaget i sex veckor så det här med Nobelpris är helt nytt för mig. Men jag kan säga att jag har stärkts i min övertygelse att det är litterära men breda romaner som vi ska ge ut. I kväll ska jag förresten träffa Herta Müller, en annan av Wahlström & Widstrands författare som tilldelats Nobelpriset, säger Maria Såthe och konstaterar att det finns ännu fler:

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Gabriel García Márquez, José Saramago, Alexander Solsjenitsyn, V.S Naipaul, Joseph Brodsky, Wole Soyinka, André Gide, Derek Walcott med flera. Och Karlfeldt! Många män. Men det kanske vi kan ändra på. Förhoppningsvis går nästa års pris till Jeanette Winterson.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.