BookBeat: Många maratonlyssnar på sina favoriter

Niclas Sandin, VD för streamingtjänsten BookBeat.

Enligt BookBeats lyssnarrapport för september minskade lyssnandet med nästan 9 procent. Populäraste boken var David Lagercrantz Mannen som sökte sin skugga.

I september lyssnade BookBeats användare i snitt 20,2 timmar jämfört med 22,2 timmar i augusti. Minskningen beror enligt BookBeat främst på säsongsvariation – lyssnandet ökar vanligtvis under sommarmånaderna för att minska något när hösten kommer.

– Semestern är starkt förknippad med avkoppling och stor konsumtion av böcker, oavsett format. Effekten av det återspeglas nu i lyssningssiffrorna för september. Många är tillbaka på arbetet, tv-tittandet ökar och tid för att lyssna på böcker blir en knappare resurs, säger Niclas Sandin, vd BookBeat, i ett pressmeddelande.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Lyssnandet ökade något hos användare över 45 år, medan det minskade i grupperna 18–34 år, vilket BookBeat bedömer som säsongsrelaterat. 77 procent kvinnor som lyssnade i september, mot 23 procent män. Den största åldersgruppen är 25–34 år, cirka 25 procent av den totala lyssnarskaran, medan grupperna 18–24 och 65+ lyssnar minst och utgör båda cirka 6 procent.

ANNONS

Ny etta på topplistan blev David Lagercrantz med Mannen som sökte sin skugga. Även Emelie Schepps Pappas pojke blev populär i september. Topplaceringarna ledde till att tidigare böcker i Millennium-serien och Schepps tidigare titlar fick ett uppsving.

– Vi noterar glädjande samma effekt som andra streamingtjänster som HBO och Netflix verkar uppleva när nya säsonger av ”Game of Thrones” eller ”House of Cards” släpps. Det vill säga: i samband med att många nya lyssnare strömmar in, tack vare uppmärksamheten kring en lansering, så spiller lyssnandet över på tidigare titlar. Många väljer att maratonlyssna för att hinna i kapp, säger Niclas Sandin.

Alla titlar på BookBeats topplista i september

Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz
Pappas pojke av Emelie Schepp
Häxan av Camilla Läckberg
Det som inte dödar oss av David Lagercrantz
Märkta för livet av Emelie Schepp
Top dogg av Jens Lapidus
Höstdåd av Anders de la Motte
Vi mot er av Fredrik Backman
1968 av Jan Guillou
Vita spår av Emelie Schepp

Förutom att skriva för Boktugg frilansar Anna von Friesen som förlagsredaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.