Spårhunden 2017 går till Elsie Petrén

2017 års Spårhund gick till författaren Elsie Petrén för hennes egenutgivna bok Döden i Skuggmyra. Priset utdelads på Bokmässan 2017.

Årets Spårhund går till författaren Elsie Petrén för hennes egenutgivna bok Döden i Skuggmyra. Priset delades ut på Bokmässan lördagen 30 september 2017.

Elsie Petréns Döden i Skuggmyra, som hon har gett ut själv, blev utsedd till årets bästa barn- och ungdomsdeckare enligt Svenska Deckarakademin. Motiveringen löd: ”Ett härligt spännande äventyr med skickliga, men aldrig påträngande, stråk av god pedagogik där författaren tar sina unga läsare på stort och skönt allvar.”

– Självklart är jag enormt glad över priset! Det var en överraskning att jag kunde vinna över de andra tunga författarna som var nominerade. Vilken enorm ära!

Det var tredje gången gillt för Elsie, som har blivit nominerad till Spårhunden två gånger tidigare. De andra nominerade var Ritta Jacobsson och Martin Widmark & Petter Lidbeck.

Vad priset kommer att innebära för Elsie i framtiden vet hon inte riktigt, men hon anar att det ser snyggt ut i marknadsföringen för kommande böcker. Hon tillägger att det personligen ger en enorm skjuts för självförtroendet.

Döden i Skuggmyra är del tre i serien Skuggmyra, vars två första delar är utgivna på B. Wahlströms.

– Det är en härlig revansch för mig att jag fick priset efter att mitt förra förlag inte ville ge ut boken. Jag trodde själv mycket på boken och insåg att den måste komma ut, så jag var tvungen att ge ut den själv, säger Elsie.

– Tyvärr är intresset från övriga media väldigt svalt, antagligen för att det är ett barnbokspris och att det inte är pengar inblandade. Det är hittills bara några bokbloggare och Boktugg som uppmärksammar priset. Det är ju synd både för mig personligen och barnkultur i allmänhet att det inte är fler. Varför nämndes det till exempel inte på Kulturnyheterna och P1 kultur när de gjorde reportage om Bokmässan?

Läs även en längre intervju med Elsie Petrén som vi gjorde efter att nomineringarna släppts.

Foto: Deckarakademin

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL