Bokmassan 2017 på Heden lockade närmare 11 000 människor

Olav Fumarola Unsgaard Foto: Leopard förlag

Mellan 10 000 och 11 000 personer besökte under två dagar ETC:s och Leopards alternativa bokmässa Bokmassan. Trots nazistdemonstrationerna i närheten och skärpt säkerhet var stämningen både god och positiv.  

Under den gångna helgen arrangerades Bokmassan på Heden i Göteborg av ETC och Leopard förlag som ett alternativ till Bok- och biblioteksmässan. Arrangemanget, som bland annat gästades av Jan Guillou, Lisa Bjurwald, Marianne Lindberg De Geer och Gudrun Schyman, överträffade alla förväntningar och de officiella besökssiffrorna under fredagen kunde spikas till 4 000 personer. På lördagen kom ännu fler och antalet besökare landade någonstans mellan 6 000 och 7 000 personer.

– Vår första idé var att hålla Bokmassan på Hagateatern som rymmer 70 personer och kunna bjuda på lite fika, säger projektledare Olav Fumarola Unsgaard från ETC. Det slutade med att vi hade 75 författarsamtal på två scener, 130 medverkande författare och mellan 6 000 och 8 000 böcker i bokaffären. Vi hade trott att det skulle komma mycket folk men detta hade vi inte kunnat drömma om i vår vildaste fantasi.

ANNONS

Nazistdemonstrationerna under helgen gjorde bara Bokmassans arrangörer än mer beslutsamma att genomföra mässan som planerat. Genom att hålla sig till programmet som bestämt gav de inte vika för nazisternas påtryckningar och lät sig därmed inte inskränkas på något sätt.

– Demonstrationerna skedde en liten bit från oss och vi hörde knallskott därifrån, säger Olav. Men vi var tydliga med att vi ville göra vår grej och inte tänkte flytta på oss. På så vis kunde vi vara en del av motståndet och behålla den viktiga politiska rollen mot rasism.

I samråd med polis hade ETC och Leopard förlag utarbetat en säkerhetsplan som bland annat innebar att vakter tittade igenom besökarnas väskor. Enligt Olav var säkerhetspådraget uppskattat av de allra flesta även om många samtidigt menade att en sådan sak egentligen inte ska behövas.

ANNONS

– Priset vi betalade var en skärpt säkerhet, konstaterar Olav. Men stämningen hos våra besökare var god, folk var glada för att vi genomförde Bokmassan och inte ändrade våra planer på grund av nazisterna. Jag har aldrig fått så många kramar i hela mitt liv. Under dagarna hörde också flera förlag av sig, både de som var på plats men också andra utifrån, och frågade ”Ni kör väl detta nästa år igen?”

Om det blir så eller inte återstår att se. Just nu utvärderar ETC och Leopard Bokmassan grundligt – all uppståndelse har lämnat efter sig känslan av att inte riktigt veta vad som hände och nu behöver arrangörerna få landa och sammanfatta innan vidare besked i frågan kan ges. Beslutet om Bokmassans framtid kommer att tas av ETC och Leopard förlag tillsammans.

– Min åsikt är att det är bra att mässan växer med sidoarrangemang. Marianne Lindberg De Geer gav den finaste komplimangen vi kunde få: ”Så fantastiskt. Det är som tältprojekten på 70-talet. Men möjligtvis att tälten är lite snyggare nu.” Men samtidigt vill jag tillbaka till Bokmässan så som den var för några år sedan – en knutpunkt där människor kan mötas, säger Olav.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.