Tre hockeystjärnor räckte inte för att sälja mer än Stenmark

Börje Salming och Nicklas Lidström signerar i Sportförlagets monter på Bokmässan 2017.

Sportförlaget hade även i år långa signeringsköer till sin monter. Där satt nämligen tre hockeylegendarer: Börje Salming, Nicklas Lidström och Magnus ”Sigge” Svensson. Men de nådde inte riktigt upp till Ingemar Stenmark 2016.

– Det är kul att det är så stort intresse för böckerna. Förra året var det helt galet med Stenmark. Då hade vi först tänkt ta dit 600 böcker men så bestämde vi oss för att ta 1 200 och sålde slut ändå, säger Roger Grym, förlagschef på Sportförlaget.

Riktigt lika mycket böcker lyckas inte trion med hockeylegendarer sälja. Sportförlaget hade plockat med sig runt 300 exemplar av varje och hade på lördagen sålt knappt hälften. Men köerna ringlade långa och många passade på att ta selfies tillsammans med sina gamla idoler.

ANNONS

Dessutom hade Sportförlaget med sig en titel, Bebben, som kanske framför allt kommer att bli en storsäljare i Göteborg. Bertil ”Bebben” Johansson gjorde 162 mål på 267 allsvenska matcher och blev skyttekung två gånger, 1958 och 1961. Men han var inte bara målskytt – han var dribbler, framspelare, playmaker, underhållare och artist. Han är en legend i Göteborg och personifierar den klassiska Göteborgsfotbollen.

Intresset för sportbiografier håller i sig. Sportförlaget provar nu även lite mer lokala bokprojekt, exempelvis Magnus ”Sigge” Svensson som visserligen är välkänd av hockeyfans i hela Sverige men som i ännu högre grad bland Leksandsfans. Med Leksands IF har han spelat SM-final, men också åkt ur högsta serien och tagit sig upp igen. Han har även spelat i NHL och Schweiz i tre olika omgångar.

Jag har själv ett förflutet som sportjournalist och att jag en gång i tiden fick Toronto Maple Leafs som favoritlag beror faktiskt på en bok: Börje Salming – blod svett och hockey: 17 år i NHL av Gerhard Karlsson från 1991. En biografi som numera bara går att hitta på bibliotek eller antikvariat.

ANNONS

– Nu har de ju ett spännande lag med många unga talangfulla killar på gång i Toronto, konstaterar Börje Salming när jag får en selfie med de tre legenderna.

Bokmässan 2017: Magnus ”Sigge” Svensson, Nicklas Lidström, Sölve Dahlgren och Börje Salming.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.