fbpx

Sverok: Spel kan öppna dörrar till litteraturen

Nördar behöver också en plats att mötas, menar ungdomsförbundet Sverok som är på Bokmässan för att prata med bibliotekarier och lärare om just det.

Ungdomsförbundet Sverok som jobbar med olika typer av spel har bara varit ett par år på Bokmässan. I samband med att fantasy- och sci-fi-aktörer samlades förra året i Fantastikgränden fick de en naturligare plats.

Varför är ni på Bokmässan?
– Varför inte? Våra medlemmar läser mycket böcker och är aktiva inom cosplay och andra typer av fankulturer. Det här är rätt ställe för oss att vara, vi vill vara här och påverka bibliotekarier och lärare till att få en positiv inställning till Sverok-föreningar, säger Anna Westerling på Sverok.

ANNONS

– Vi vill lyfta fram att det är coolt att vara nörd, det är inte bara något man gör som liten utan något man har med sig. Kanske framförallt när det gäller böcker. Det är det vi vill ta vara på – att vara nörd är så mycket mer än att spela brädspel och rollspel. Vi älskar böcker och fandomen runt böcker, säger kollegan Anna Erlandsson.

Kan spel vara en väg in i litteraturen?
– Jag tror definitivt att man hittar in till böckerna genom spelandet. Det finns många exempel på titlar som byter medium, många tv-serier görs till exempel om till mangaböcker. Via tv-serierna kan folk hitta till mangan, och via mangan hitta vidare in i annan läsning. Och sedan är det kört, säger Anna Erlandsson.

Anna Westerling tillägger den typen av spel Sverok jobbar med innebär ofta ganska mycket läsning. Spelar man rollspel så utgår man från en bok där man läser det som händer.

ANNONS

– Allting hänger ihop, det är ett ganska kort steg från att läsa en handbok till ett rollspel till att läsa andra böcker.

Sverok vill jobba för att biblioteken aktivt ska försöka fånga upp ”nördarna”, bjuda in dem och ge dem en plats att diskutera de frågor som intresserar dem. Till exempel genom att tillhandahålla lokaler för spelföreningar.

– Vissa ungdomar håller till exempel på med sport och ofta finns det redan arenor för att spela fotboll och utföra andra aktiviteter. Vi vill att även nördarna ska få ett sammanhang.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Bilden: Anna Westerling och Anna Erlandsson från Sverok.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.