fbpx

Eksjö Bokhandel satsar marknadsföringsbudgeten på Bokmässan

Nina Johansson, Malin Alfredsson och Julia Oscarsson från Eksjö Bokhandel ställer ut på Bokmässan i Göteborg.

Varför har en bokhandel en monter på Bokmässan? Den frågan får Eksjö Bokhandel varje år av ett antal besökare. Svaret är en kombination av att de älskar att vara på mässan och att det faktiskt har flera positiva effekter.

– Det är fjärde året vi ställer ut nu och vi känner att vi får väldigt fin kontakt med både författare och förlag genom att vara här på mässan. Det är ju stora delar av marknadsföringsbudgeten som vi lägger här. Men faktum är att vi ser effekter av det även hemma, alltifrån att folk i Eksjö är stolta över att vi är på mässan till turister som dyker upp i Eksjö och berättar att de sett oss på mässan, säger Malin Alfredsson som äger Eksjö Bokhandel som för övrigt blev utsedd till årets butik förra året.

Så vad gör man då som bokhandlare på mässan? När man pratar fysisk bokhandel är en begränsning titelbredden, hur mycket ryms i hyllorna egentligen?

ANNONS

– Ja, här har vi bara tolv kvadratmeter så det är klart att det blir begränsat. Men vi har gjort precis som hemma i Eksjö att vi väljer ut böcker som vi själva gillar. Pockethyllan har vi faktiskt plockat rakt av från butiken med personalens favoriter. Sen har vi även satt upp ett bord för att visa vårt småländska arv med Astrid Lindgren. Där har vi valt lite mer ovanliga titlar bland hennes barnböcker och dessutom boken om hennes föräldrar kärlekshistoria, säger Malin.

När vi hälsar på i montern på torsdagen har hon sällskap av kollegorna Julia Oscarsson och Nina Johansson. Helena Hedenberg däremot är kvar hemma i Eksjö för att sköta bokhandeln. Hon åker istället upp på fredag kväll och sedan får extrapersonalen lösa lördagens öppethållande när alla de ordinarie är i Göteborg.

– Jag har ju varit på Bokmässan varje år sedan jag var fem år gammal. Att nu få stå här och representera Eksjö bokhandel är så kul, säger Nina.

ANNONS

– Fast ni tyckte ju att jag var knäpp när jag sa att vi borde ha en monter här, säger Malin.

De åkte upp till Göteborg på onsdagsmorgonen, fick hjälp med transport av grejerna dagen innan så att de kunde ägna sig åt att bygga upp montern. På söndag kväll river de själva montern. Givetvis har de ett fint signeringsschema i montern.

– Mässan är ju en stor samlingsplats för alla som gillar böcker så varför skulle inte en bokhandel vara på plats? Vi pratar med förlagen i god tid före mässan och har fått hit flera stora namn. Under signeringarna brukar vi sälja bra. På lördag har vi Malin Giolito Persson som kommer hit.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Det är inte jättemånga andra bokhandlare som ställer ut på mässan. English Bookstore är på plats. Nätbokhandlarna Adlibris och Bokus är på mässan men Bokus kör bara ett café och bygger varumärke medan Adlibris lyfter fram läsplattan Letto samt en del av deras övriga sortiment kring DYI med garn.

Bilden: Nina Johansson, Malin Alfredsson och Julia Oscarsson från Eksjö Bokhandel ställer ut på Bokmässan i Göteborg.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.