fbpx

Böckerna om Cosmo och Evil ska kittla ungas läslust

Barbara och Harald Kjellström Foto: Privat

Bland yngre finns målgrupper som inte är köpstarka och därför görs det inte lika mycket litteratur för dem. Det menar Harald och Barbara Kjellström som nu skriver böcker för de mer svårflirtade läsarna och lyckats få litteraturstöd från Kulturrådet.

Det var när PISA-undersökningen pekade på att framför allt pojkar i tidiga tonår har svårt att hitta läslust som författarna Barbara och Harald Kjellström förstod att det fanns ett hål i litteraturutbudet som behövde fyllas. Båda två brinner för att alla barn och ungdomar ska kunna hitta lusten att läsa och för att ge fler en chans till läsglädje har de skrivit boken om fotbollskillen Cosmo – den första i en tänkt serie om fem böcker.

– Enligt rapporten är det svårt att få upp pojkars intresse för läsning, säger Harald. Det gör dem till en grupp som inte är köpstark och då kommer heller inte förlagen att ge ut böcker för dem. Vi började skriva böcker för att vi vill göra skillnad – bra saker som hjälper människor.

ANNONS

Tillsammans har Harald och Barbara fem barn, fyra flickor och en pojke. Den äldsta dottern har Downs syndrom och paret är väl införstådda med behovet av litteratur som är anpassad för olika förutsättningar.

– Vårt syfte är att få barn och ungdomar att läsa för nöjes skull, säger Harald. Det är jätteviktigt att knäcka läskoden eftersom massor av vår tids kommunikation går ut på text och meddelanden.

– I en magisteruppsats från högskolan i Borås läste vi att det var svårt att hitta litteratur som lockar killar, fyller Barbara i. Och det som så sakteliga händer är att tjejerna följer efter. Det kräver att man verkligen tänker till för hur man ska nå denna målgrupp.

ANNONS

Cosmo började som ett utkast från Harald under en vecka när Barbara var på författarvecka på Fårö. Ensam hemma skrev Harald ihop några sidor som han skickade över till Barbara. Hon fyllde på med dialog och skickade tillbaka till Harald som i sin tur fortsatte.

– Vi hittade en arbetsform redan då, säger Barbara. Manuset har legat i en mapp i dropbox som vi fyllt på. Harald är bra på att hitta på storys medan jag är bättre på gestaltning och dialog. När man skriver ungdomsböcker gäller det att ha en rak ordning i texten med driv och cliffhangers utan tunga beskrivningar.

Att Cosmo är en fotbollskille är ingen slump. Valet av innehåll har mycket eftertanke bakom för att bli så lockande som möjligt för den svårflirtade delen av potentiella läsare. Att skriva boken gick på ett halvår men så har också båda kunnat jobba heltid med manuset. Under en skrivardag har Harald haft som mål att fylla på manuset med tio sidor som han sedan bollat över.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Vi har valt denna livsstil och har fått se över kostnader och utgifter för att kunna göra det, säger Harald. Detta är något som vi lever för och med hjälp av stödpengar så går det även om det givetvis finns en stor konkurrens från de etablerade förlagen. Det är jätteviktigt att man skapar en bra produkt som är professionellt gjord för att kunna konkurrera.

Cosmo fick höga betyg i tidningen KamratPosten
Cosmo fick höga betyg i tidningen KamratPosten

Harald har en bakgrund i IT-branschen medan Barbara tidigare har arbetat med formgivning och de har hela tiden haft erfarenheten av vad som krävs för att göra en fysisk bok med sig. För att nå en riktigt hög nivå har de därför tagit in hjälp med lektörsläsning, korrektur och formgivning av omslaget – något som lönat sig. Redan nu har boken fått fina recensioner i KamratPosten och av BTJ. Svenska Fotbollsförbundets tidning har uppmärksammat den och författarparet har fått Kulturrådets litteraturstöd för barn- och ungdomsböcker .

– Tillräckligt många har tyckt om den för att vi ska satsa allt och fortsätta, säger Barbara. Till bokmässan kommer del 2 som handlar om Evil som spelar elgitarr i ett rockband. Om del ett handlar om Cosmo och fotboll handlar detta om en tjej och musik. Men böckernas storys går omlott och båda karaktärerna figurerar i varandras historier.

En tanke med att skriva flera böcker som knyter till varandra men också är fristående är att de ska kunna användas i skolan. Då handlar det inte om att ställa frågan om eleverna vill läsa utan vilken av böckerna de väljer.

– Vi vill ta fram ett bra pedagogiskt material, säger Barbara. Det här är inte bara ett projekt utan något som har ett större syfte. Kan vi bara få några barn att knäcka läskoden och förstå hur kul det är att läsa har vi uppnått det vi vill.

Böckerna om Cosmo och Evil ges ut på Effektum förlag i Älvsjö och förlaget finns på plats på bokmässan i Göteborg nu på fredag.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.