Nazistdemonstration kortas och flyttas längre bort från Bokmässan

Demonstration

Mässans överklagande gav resultat. Förvaltningsrätten har beslutat att Nordiska motståndsrörelsens demonstration kortas och får en ny samlingsplats längre bort från Bokmässan.
Förvaltningsrätten i Göteborg har efter överklagande prövat Polismyndighetens beslut om demonstrationstillstånd för Nordiska motståndsrörelsen. Domstolen har utifrån risken för ordning och säkerhet tagit hänsyn till flera olika omständigheter, bland annat att demonstrationen sammanfaller med Bokmässan och att den tidigare färdvägen förlagts nära Judiska församlingens synagoga, samtidigt som Jom Kippur firas, samt risken för motdemonstrationer. Domstolen beslutar att demonstrationens samlingsplats flyttas och att färdvägen kortas, skriver Förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

Polismyndigheten beslutade den 7 september att ge Nordiska motståndsrörelsen demonstrationstillstånd i Göteborg den 30 september med samlingsplats på Skånegatan – utanför Bokmässan – och med slut på Gustav Adolfs torg. Nordiska motståndsrörelsen hade ansökt om en annan färdväg och en senare sluttid än den Polismyndigheten beslutade.

Beslutet har överklagats av Nordiska motståndsrörelsen, Judiska församlingen i Göteborg och Svenska Mässans Stiftelse.

Förvaltningsrätten i Göteborg har i dag beslutat att ändra Polismyndighetens beslut på så sätt att samlingsplatsen för demonstrationen flyttas något norrut – bort från Bokmässan – och att demonstrationen ska sluta vid Gamla Ullevi, skriver rätten i ett pressmeddelande.

– Den ska börja något norrut jämfört med vad polisen beslutade, drygt 300 meter norrut, säger lagmannen Anders Hagsgård till SVT.

Av pressmeddelandet framgår inte exakt vilken position som avses, men utifrån Google Maps så bör det handla om en plats bortom Scandinavium istället för utanför entrén till Svenska Mässan.

Av domstolens dom framgår bland annat följande. Enligt grundlagen har var och en rätt att mötas och demonstrera. Mötes- och demonstrationsfriheten får endast begränsas med hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken.

Förvaltningsrätten har i sitt beslut vägt samman en rad omständigheter. Hänsyn har bl.a. tagits till att demonstrationen ska äga rum en dag då Bokmässan, med många besökare, pågår och det därför är mycket människor i rörelse vid Korsvägen. Hänsyn har också tagits till att Judiska församlingen firar Jom Kippur, nära den tidigare beslutade färdvägen, och att centrala Göteborg också i övrigt besöks av många människor en lördag.

Förvaltningsrätten har också beaktat risken för motdemonstrationer och avsaknaden av bra alternativa färdvägar. Förvaltningsrätten anser därför att demonstrationsvägen av hänsyn till ordning och säkerhet ska kortas.

Oron är stor hos många i Göteborg eftersom det uppmanats till stora motdemonstrationer och polisen befarar att ett par hundra av dessa kan komma att vara våldsamma.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL