Fredrik Backman skänker Bröderna Lejonhjärta till 600 barn

Fredrik Backman och hans familj kommer att dela ut 600 gratis exemplar av Bröderna Lejonhjärta i tre bokhandlar i Göteborg under Bokmässans fyra dagar.

I ett inlägg på Facebook skriver Fredrik Backman att han och hans familj har köpt 600 exemplar av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och kommer att dela ut dem gratis till barn (och vuxna för att ge till ett barn), 28 september till 1 oktober i tre av Akademibokhandelns bokhandlar i Göteborg.

– Det förändrar inte världen, jag vet det, men när jag var barn förändrade Astrid Lindgren allt för mig. Jag vet inte vem jag hade varit utan henne men jag vet att jag inte hade varit författare. Jag är vuxen nu, jag har egna barn, och jag vet nästan aldrig hur jag ska svara på deras frågor om allt i livet som är svårt och ont och obegripligt orättvist. Varför människor hatar varandra och varför vuxna går runt på gatorna och skriker, skriver Backman i Facebook-inlägget.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Men när man inte vet något så frågar man den smartaste man vet, och jag vet ingen smartare än Astrid. Vi hoppas att några barn som får den här boken också får henne som bästa vän. Och att de skriver egna böcker om några år, som gör oss andra smartare.

Med böckerna kommer ett följebrev där Backman bland annat skriver att Astrid Lindgren lärde honom att vuxna kan vara idioter. Nu är han vuxen själv, så  han vet tyvärr att hon hade rätt:

ANNONS

”Ibland säger vi vuxna idiotiska saker, ibland skriker vi, ibland hatar vi andra vuxna som vi aldrig ens har träffat. Ibland slåss vi. Jag kan inte förklara varför. Men jag hoppas att du inte växer upp och blir som oss. Bli inte en idiot. Bli modig och snäll istället. Tänk smarta tankar. Jag hoppas att den här boken hjälper dig.”

Det är inte första gången Fredrik Backman gör ett initiativ för medmänsklighet genom litteratur. Efter terrordådet i Stockholm den 7 april 2017 skänkte Backman barnböcker för att ge föräldrar en chans att förklara det svåra för sina barn. Hans initiativ fick mycket uppmärksamhet i sociala medier, och så även denna gång.

Bilden: Fredrik Backman foto Henric Lindsten, bokomslag från Rabén & Sjögren

Förutom att skriva för Boktugg frilansar Anna von Friesen som förlagsredaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.