Scholastic tappade stor del av försäljningen utan Harry Potter

Amerikanska Scholastic tappar 33 procent jämfört med 2016. Anledningen? Ingen bok kunde mäta sig i försäljning med Harry Potter och det fördömda barnet.

JK Rowlings Harry Potter och det fördömda barnet som kom ut 2016 var en skjuts för Scholastics resultat. I år ser det inte riktigt lika bra ut, Scholastic tappar 52 procent på barnböcker och 33 procent totalt jämfört med samma period förra året. Från 282,7 miljoner dollar till 189,2 miljoner dollar.

Nedgången beror på att man saknar en bästsäljare i samma kaliber som Harry Potter. Enligt Publisher’s Weekly menar Scholastics CEO Dick Robinson att man har haft flera bästsäljande titlar, men resultatet avslöjar tydligt att ingen av dem har kunnat mäta sig med avkastningen från förra årets Harry Potter-succé.

ANNONS

Försäljningen inom trade-segmentet tappade så mycket som 60 procent under kvartalet (juni-augusti) och gick från 116,9 miljoner dollar till 46,7 miljoner dollar. Även utlandsförsäljningen påverkades av förra årets internationella försäljning av Harry Potter och det fördömda barnet, här tappade man med 14 procent.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

ANNONS

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.