Nio författare får stipendium från Natur & Kultur

Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium på 100 000 kronor vardera delas ut till nio författare. Yukiko Duke är en av årets stipendiater.

Bland 268 ansökningar har Natur & Kulturs stipendiekommitté utsett nio stipendiater. De litterära arbetsstipendierna på 100 000 kronor vardera ”ska möjliggöra olika typer av inläsnings- och forskningsarbete för ett litterärt verk inom sakprosa eller skönlitteratur”.

Stipendiaterna 2017 är Hana Al-Khamri, Yukiko Duke, Negra Efendic, Pär Hansson, Eva-Marie Liffner, Jojje Olsson, Gellert Tamas, Nina Wähä och Inger Östman. Författarna får stipendiet för att kunna genomföra ett specifikt projekt. Yukiko Duke tilldelas stipendiet för att skriva om de fruktade wokou-piraterna.

ANNONS

– Wokou-piraterna, som härjade i farvattnen mellan Japan, Korea och Kina från 500-talet till sent 1500-tal, kom från början från Goto-öarna söder om Japan. Det är de öar min släkt kommer ifrån, så jag har av naturliga skäl alltid varit intresserad av piraterna. Det faktum att besättningarna var internationella – de var kineser, koreaner, japaner och mongoler – och att även kvinnor fanns ombord gör dem inte mindre intressanta, berättar Yukiko.

Vad innebär stipendiet för dig rent konkret?
– Skrivtid!

Yukiko Duke, som för många är känd från SVT:s Gomorron Sverige, har nyligen startat en Youtube-kanal där hon bjuder på boktips och recensioner, vilket vi skrev om härom veckan. Hon berättar nu att kanalen går över förväntan.

ANNONS

– Det kommer till ett antal nya prenumeranter varje dag. Och tittningstiden stiger!

Stipendiaternas skrivprojekt

Hana Al-Khamri – En bok om de saudiska kvinnor som vågar trotsa samhällets strukturer för att arbeta med journalistik.

Yukiko Duke – Vilka var wokou? Hur lyckades de bli en stat i staten, med en veritabel flotta? Och hur överlistades de?

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Negra Efendic – En roman om flyktens konsekvenser.

Pär Hansson – Ett litterärt projekt utifrån möten med samiska vänner i Sápmi.

Eva-Marie Liffner – Skriver om den örtagård som Johan Ferber (amiralitetsapotekare i den nya staden Karlskrona under tidigt 1700-tal) lät anlägga i Augerum.

Jojje Olsson – En bok om Gui Minhai och Peter Dahlin, två svenskar som kidnappats av kinesiska myndigheter.

Gellert Tamas – Ett bokprojekt som med utgångspunkt i en släkthistoria ska skildra Europas nutidshistoria med tonvikt på 1900-talet.

Nina Wähä – En släktkrönika som utspelar sig i finska Tornedalen.

Inger Östman – En reportagebok om ett okänt kvinnoöde som påverkat bilden av Finland och Sverige.

 

Foto: Anna Widoff/Norstedts

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.