Mondial ger ut stoppad bok om Södertäljenätverket

Reportageboken Följ fucking order av Ann Törnkvist ges ut av Mondial efter att ha stoppats på ett annat förlag. Snart kommer dessutom Mondials första bok.

SR-journalisten Ann Törnkvists bok Följ fucking order handlar om gängkriminaliteten i Södertälje kring år 2010, ”Södertäljenätverket”, och tar avstamp i mordet på bröderna Moussa som uppmärksammades över hela landet. Boken skulle ha kommit på Brombergs i våras, men stoppades efter att förlaget fått påtryckningar av kriminella. Nu har förlaget Mondial, som startade våren 2017, tagit in boken och kommer att ge ut den 1 april 2018.

– Är man riskbenägen nog att starta ett bokförlag i Sverige 2017 kändes denna utgivning som ett naturligt steg. Vi har pratat med såväl författaren som med Brombergs, och vi gör helt enkelt en annan bedömning än den de gjorde, säger Simon Brouwers, förläggare på Mondial.

Författaren Ann Törnkvist säger själv i ett pressmeddelande att hon är glad för att hennes bok ska ges ut, och att hon är ”mer än glad att det är Mondial som blir mitt förlag, ett förlag med insikt i true crime-genren och med det mod som dagens svåra frågor kräver”.

Enligt Simon vill Mondial ge ut böcker det finns ett intresse för, och att de egentligen inte funderar så mycket kring om det är känsliga eller svåra ämnen.

– I just detta fall så finns det självklart finns en publicistisk etik att ta hänsyn till, oavsett om man porträtterar kriminella eller deras offer. Men det tycker vi att Ann gör med bravur.

Mondial grundades av Simon Brouwers tillsammans med hans förläggarkollega Olle Grundin från Volante, och journalisten Niklas Strömberg. Tidigt var profilen uttalat inriktad på reportage, samhälle och biografier, parallellt med samtida skönlitteratur. Nu har förlaget varit igång i ungefär ett halvår, och det börjar synas resultat.

– Vi hade höga förväntningar, men jag tycker faktiskt att de har överträffats. Idag kommer vår första bok, Stefan Lisinskis Att ta ett liv om fallet Kaj Linna, från tryck, så det är väl nu det är upp till bevis antar jag … I övrigt jobbar med vår första vårlista, och redan nu har vi 15 titlar klara inför 2018, säger Simon Brouwers.

På bilden: Ann Törnkvist och Simon Brouwers

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL