fbpx

Man Booker-prisets betydelse för försäljningen

trophy cup on a pile of books with copyspace, studio picture

Som ett av de stora litteraturpriserna har Man Booker-priset enorm påverkan på försäljningssiffrorna. Förlaget Canongate har gett ut två Booker-vinnare.

The Man Booker Prize var från början förbehållet författare från Storbritannien men sedan 2014 öppet även för amerikanska författare. Priset har i alla tider haft stor påverkan på bokförsäljningen, och detta inte bara i USA och Storbritannien.

– Booker-priset kan bokstavligt talat förändra ens liv, säger Jamie Byng, förlagschef på Canongate i en artikel från Publishing Perspectives.

ANNONS

Canongate är ett av de mest framgångsrika oberoende förlagen i Storbritannien och gav ut världskända Berättelsen om Pi av Yann Martel, som vann Booker-priset år 2002. Efter det har boken blivit utgiven i 45 länder och sålt i mer än 4 miljoner exemplar. Ytterligare en titel från Canongate vann samma pris även 2003, och flera andra författare från förlaget har hamnat på prisets shortlist. Även i år har förlaget en titel på Booker-prisets longlist.

Vad är då hemligheten bakom denna Booker-kavalkad? Man brukar prata om gungor och karuseller och att bokförlagen väger upp medelmåttigt säljande titlar med ett fåtal bästsäljare. Men Jamie Byng har en lite annorlunda filosofi:

– Om du ser på de böcker som du förlorar pengar på varje år, så är det ofta böcker som du inte har varit riktigt övertygad om, eller som helt enkelt inte är lika bra som vissa av dina andra.

ANNONS

När många förordar att släppa fler titlar och minska upplagorna ser Jamie Byng istället fördelar i att ge ut färre titlar och kunna ge var och en av dem mer uppmärksamhet. Han kritiserar förlagsmodeller som bara betraktar böcker som produkter utan att bry sig om författaren eller verket i sig. Istället ser han betydelsen av de efterverkningar som en riktigt bra bok kan föra med sig: människor som läser en fantastisk bok kommer att läsa fler böcker, medan en sämre bok kommer att få människor att söka sig till andra medier.

Och betydelsen av att ge ut kvalitetstitlar blir onekligen konkret när ett förlags böcker blir nominerade till eller vinner ett litteraturpris. Må så vara om det är Booker-priset eller Augustpriset – en utmärkelse ger alltid utslag på försäljningssiffrorna. Om det sedan beror på extra omtanke för böckerna och författarna, affärsmässighet eller ren tur är kanske svårare att avgöra.

Foto: iStock

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.