fbpx

Arabisk ljudboksapp från Sverige tar in 11,5 Mkr i nytt kapital

Young Man Is Watching Sunset While Listening Music

Det har länge varit brist på ljudböcker för den arabisktalande marknaden. Detta vill bolaget Kitab Sawti råda bot på med sin ljudboksapp.

Riskkapitalbolagen Creades, som ägs av finansmannen Sven Hagströmer, och Inbox Capital investerar 11,5 miljoner i en app för ljudböcker på arabiska, rapporterar Di Digital. Det svenska bolaget bakom appen, Kitab Sawti, grundades i början av 2016 av Sebastian Bond och Anton Pollak. Namnet betyder just ”ljudbok” på arabiska, och affärsidén är att producera och distribuera arabiska ljudböcker.

– Vi har tagit in pengarna för att kunna expandera, producera fler ljudböcker och framför allt för att anställa folk och bygga ett kärnteam. Vi är cirka 50 personer involverade i verksamheten, sju personer på kontoren i dag och söker nu utvecklare, säger grundaren Sebastian Bond till Di Digital.

ANNONS

Det var när Sebastian Bond jobbade i ett projekt med hur svenska skolor bättre kan integrera nyanlända elever från Syrien som han upptäckte bristen på ljudböcker för arabisktalande. Många lärare frågade efter ljudböcker på arabiska för de nyanlända eleverna, berättar Sebastian Bond, men när han letade hittade han ingenting. Därför bestämde han sig för att tillsammans med medgrundaren Anton Pollak själv göra det som ingen annan gjorde.

I arbetet med att bygga upp företaget har grundarna fått resa runt i världen och besöka en mängd bokförlag för att hitta titlar till sin ljudboksapp. Appen är under utvecklingsfasen och är än så länge gratis för användarna.

Storytel har antytt att de tittar på den arabisktalande marknaden, men ännu saknas arabiska titlar i deras utbud. Så än så länge står Kitab Sawti utan större konkurrenter, menar de själva. Frågan är hur länge det kommer det hålla i sig, med tanke på de över 400 miljoner människor som talar arabiska bör det finnas fler som sneglar på den ljudboksmarknaden.

ANNONS

Foto: iStock

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.