Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan får bok- och matcafé

Maria Edsman Foto: Akademibokhandeln

Efter två års renovering slår Akademibokhandelns största butik åter upp dörrarna till sin gamla lokal där de tillsammans med K-märkt patisserie och bageri ska skapa ett rum för bokhandel och mat.

Till hösten öppnar K-märkt patisserie och bageri ett bok – och matcafé som är integrerat med Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Med kombinationen ätbart och litteratur hoppas man skapa en trivsam mötesplats för kunderna att vistas på och låta sig inspireras av.

K-märkt patisserie och bageri öppnar till hösten ett högkvalitativt Bok-och matcafé i Akademibok-handelns flaggskeppsbutik på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.
K-märkt patisserie och bageri öppnar till hösten ett högkvalitativt Bok-och matcafé i Akademibok-handelns flaggskeppsbutik på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.

Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan har under ett par år påverkats av ombyggnationer och i bokhandelns direkta närområde har det under tiden varit brist på ställen att kunna slå sig ner, äta, dricka och kanske läsa en bok på. Före renoveringen hyrde Akademibokhandeln ut en del av sin butik till ett annat café, men med K-märkt patisserie och bageri finns planer på närmare samarbeten och gemensamma event. Detta ligger enligt Akademibokhandelns försäljningschef Maria Edsman helt i linje med kedjans strategi och tankar om att göra butikerna till en lockande plats att träffas på.

– Vi har många event på Mäster Samuelsgatan, ungefär hundra stycken om året, säger Maria. En hel del av våra böcker handlar om mat och dryck och runt dem hoppas vi kunna göra saker tillsammans. Dessutom är det fint att ha möjligheten att bjuda våra kunder på något under kvällseventen i butiken.

K-märkt Patisserie och bageri är noga utvalda av Akademibokhandeln som önskade sig en en samarbetspartner med något unikt och som gör saker av bra kvalitet.

– Vi ville ha någon som vi bedömer drar mycket kunder, säger Maria. Vi var ute och tittade på många olika men K-märkt motsvarade våra förväntningar på ett tillfredställande sätt. Vår butik är stor – nästan 2000 kvadratmeter – och den inbjuder till att stanna länge. Då är det trevligt att kunna ta en fika eller kanske en lunch.

Under ombyggnadsåren huserade Akademibokhandeln lite längre ut mot husets ena hörna men är nu tillbaka på sin gamla plats, om än i nyrenoverade lokaler. Caféet kommer synas från gatan och direkt när kunden kommer in i Akademibokhandelns huvudingång men också ha en egen ingång. För att kunna ha egna öppettider oberoende av bokhandeln är det nödvändigt.

– Här finns många kontor runt omkring och det så klart är viktigt för K-märkt att kunna hålla öppet för exempelvis frukostgäster, säger Maria.

Kan ni tänka er att göra ett liknande koncept i fler av era butiker över landet?
– Vi är öppna för sådana här typer av samarbeten men får se när vi utvärderat Mäster Samuelsgatan. säger Maria. Idag har vi samarbete med Waynes Coffee i ett antal andra butiker i Stockholm samt på andra platser i landet.

Bakom matkonceptet K-märkt står den prisade konditorn Daniel Roos, restaurang och vinprofilen Jens Dolk och kocken Hanna Normark. Matkonceptet K-märkt står för kreativ matlagning, hållbarhet och kvalitet. K-märkt patisserie och bageri signerat Daniel Roos finns omnämnt i årets upplaga av White Guide Kafé 2017 och Daniel Roos har även kreerat Nobeldesserten flera år i rad. K-märkt har förutom detta nya tillskott även verksamhet i Garnisonen, Teatern i Ringen och Epicenter i Stockholm.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL