fbpx

Nu är domänen Bokhandel.se till salu – så mycket är den värd

Laptop with financial statistics on a desktop at sunset

Domänen bokhandel.se är till salu och säljs denna vecka på auktion. Frågan är vad den är värd – och vem som kommer att köpa den.

– Värdet på ett domännamn är ganska svårt att svara på. Det beror helt och hållet på om intressenten inser möjligheterna. Jag brukar säga att det är bättre att satsa på att köpa ett bra domännamn än att marknadsföra ett dåligt domännamn, säger Torbjörn Ahlberg på Cypernbaserade Team-Mate Holding Limited som äger bokhandel.se.

– Om en bokhandel köper www.bokhandel.se för 75 000 kr så ger detta betydligt fler affärer, besökare eller ordrar än om bokhandeln lägger pengar på att marknadsföra ett dåligt domännamn som exempelvis www.jonkopingsbokhandel.se. Dessutom drabbar inte kostnaden för att köpa ett domännamn resultaträkningen. Det är således ingen kostnad för bolaget. Inköpet syns i balansräkningen, tillägger han.

ANNONS

Domännamnet bokhandel.se registrerades redan år 2000. På den tiden var man tvungen att ha ett bolag som hette exakt samma namn som domännamnet man sökte.

Således registrerades hundratals bolag, som fick udda namn som ”Kön & Takt & linsör”, vilket blev kontaktlinser.se efter translitterering.
”Bil & År” blev bilar.se för att ta några exempel, berättar Torbjörn.

– PRV, som på den tiden skötte handläggningen av nybildade bolag var inte glada över alla konstiga namnförslag som skickades in och i dessa mängder. IIS som hanterar .SE – domänen blev tvingade att ändra reglerna så att alla kunde ansöka om vilket namn man ville, så sedan många är domännamnen fria att registrera för alla, säger Torbjörn.

ANNONS

Bokhandel.se och massor av andra domännamn har inte används till några hemsidor tidigare, utan har genererat intäkter genom reklamlänkar till exempelvis nätbokhandlare men även andra sidor.

– Vi på Team-Mate Holding Ltd. förvärvade en portfölj med några tusen domännamn för något år sedan och nu lägger vi ut ett 20-tal domännamn per månad till försäljning på www.auktioner.se. Den 1 september, 1 oktober, 1 november och 1 december lägger vi ut nya namn. Auktionerna avslutas 10:e i respektive månad, säger Torbjörn Ahlberg.

– Sedan fortsätter vi med nya auktioner under februari, mars, april och maj 2018.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Ett bra domännamn är värt mycket pengar. Tidigare i år köpte Amazon.com efter flera års förhandlingar Amazon.se för en icke offentliggjord summa. Schibstedt betalade i december 2014 hela 2,2 miljoner kronor för domänen tv.se.

Det dyraste domännamnet genom tiderna, där priset offentliggjorts, var insurance.com som såldes för 35,6 miljoner – dollar – 2010.

– De dyraste domännamnen som vi eller något bolag inom vår koncern sålt är casino.se följt av kanske mat.se, flygresor.se samt hotell.se, säger Torbjörn Ahlberg.

Hur många besökare kommer då till bokhandel.se via sökmotorerna idag?
– Statistiken är inte offentlig, eftersom vi inte vill att värdet ska sättas efter besöksstatistik. Värdet ska sättas efter möjligheterna till att branda namnet samt det generiska värdet, säger Torbjörn Ahlberg.

Så frågan är förstås vad domännamnet bokhandel.se är värt? I skrivande stund ligger det högsta budet på 2475 kronor vilket till och med är mindre än korv.se där högsta bud är 4950 kr. På söndag kl 10.30 avslutas auktionen på Tradera som du hittar här och för den som vill leta fler domännamn som korv.se här.

Boktugg har talat med ett par ehandels- och domänexperter och en del menar att värdet är begränsat eftersom ordet bokhandel är på väg ut dels med tanke på att streamingtjänsterna vinner mark och dels att marknadsledarna Bokus och Adlibris redan är så starka att den som vill köpa en bok på nätet snarare söker på deras namn direkt.

Men den som har en bra plan på hur man bygger upp en spännande nätbokhandel, kopplad till en befintlig butik eller en helt nystartad verksamhet, kan absolut ha nytta av bokhandel.se när det gäller att bygga sökmotortrafik.

Det vore ju trist om bokhandel.se återigen hamnade i en domänportfölj i förhoppning att någon i framtiden ska betala ännu mer för domänen.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.