fbpx

Sänkt eboksmoms – svenska förlag hoppas på beslut i höst

Young girl is reading from her ebook and listening music.

Efter att Tjeckien blockerat den sänkta eboksmomsen i EU hoppas nu Förläggareföreningen att frågan tas upp på nytt i höst och att EU ger klartecken före årsskiftet.

En fråga som berör både bokförlagen och alla återförsäljare av digitala böcker är förstås eboksmomsen, eller vad det egentligen handlar om: lägre moms på digitala publikationer både i text- och ljudformat. Där hade alla hoppats på ett positivt besked tidigare i sommar.

– Det pågår ett omfattande arbete bakom kulisserna runtom i Europa. Tjeckien ska inte kunna stoppa sänkt moms på digitala publikationer när alla andra, inte minst de stora medlemsländerna, står bakom. Jag tror och hoppas att det kan lösa sig i år, säger Kristina Ahlinder.

ANNONS

Förläggareföreningen är inte heller ensamma om att driva frågan. Efterhand som dagstidningarna blir mer digitala och lägger större fokus på betalväggar så blir det plötsligt allt viktigare för dem vilken momssats som ska användas.

– För Sveriges del är det viktigt att det kommer att snabbt beslut under hösten. Det är ju den nuvarande regeringen som lovat sänka momsen så snart EU ger klartecken. Efter valet vet vi inte med säkerhet hur det blir, säger Kristina Ahlinder.

Om det kommer beslut i höst så kan bokbranschen (och tidningsbranschen) se fram emot 6% moms istället för 25% moms på digitala publikationer – men först från 1 januari 2019…

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.