Johannes Anyuru tilldelas Per Olov Enquists pris 2017

PO Enquists pris delas ut till en ung författare på väg ut i Europa. I år går priset till författaren och poeten Johannes Anyuru.

Johannes Anyuru (f. 1979) får PO Enquists pris 2017, ett litteraturpris som tillägnas en ung författare på väg ut i Europa. Anyuru debuterade med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya år 2003 och tilldelades SvD:s och Aftonbladets litteraturpris för sin roman En storm kom från paradiset.

ANNONS

I sin motivering skriver juryn att Johannes Anyuru i sin senaste roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017) ”tar ytterligare ett steg i sitt författarskap genom att springa ikapp en skenande samtid och utmåla en möjlig hotande framtid. Med lyrisk realism och en övertygande lyhördhet för dystopins möjligheter och begränsningar har han uppnått ett fullskaligt kalejdoskopiskt verk, vilket helt i Per Olov Enquists anda eftersträvar kravet på trohet mot den egna övertygelsen”.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Per Olov Enquists pris instiftades till sin namnes 70-årsdag år 2004. Bakom initiativet stod Norstedts, PO Enquists utländska förläggare och Bok & Bibliotek. I juryn sitter PO Enquist, Håkan Bravinger (Norstedts), Cathrine Bakke Bolin (Gyldendal Norsk Forlag) samt Jakob Malling Lambert (Rosinante & Co.). Prissumman är 5 000 euro. Prisutdelningen sker under Stockholm Literature, lördagen den 28 oktober.

Fotograf: Khim Efraimsson

Förutom att skriva för Boktugg frilansar Anna von Friesen som förlagsredaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.