Statistiken ska bli ännu bättre med pengar från Tillväxtverket

Kristina Ahlinder, VD Förläggareföreningen.

Förläggareföreningen har beviljats stöd från Tillväxtverket för att utveckla branschstatistiken. Nu hoppas man kunna samla in statistik från ännu fler aktörer.

– Vi skickade tillsammans med Bokhandlareföreningen in en ansökan i maj och sökte utvecklingspengar för statistik och den godkändes. Det gäller för 2017 och fram till augusti 2018, säger Kristina Ahlinder, VD för Förläggareföreningen.

I takt med att bokbranschen digitaliseras blir det också viktigt att få med alla nya aktörer som säljer böcker. Ett stort steg togs tidigare i år när man lyckades övertyga abonnemangstjänsterna att lämna försäljningsstatistik som då redovisades i statistiken för helåret 2016. När siffrorna för första halvåret släpptes idag såg man också hur stor del av bokförsäljningen som faktiskt är digital.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Det är viktigt för samhället med en bra statistik över bokförsäljningen, den kan ju läggas vid sidan av annan statistik och på så sätt utgöra ett bättre underlag när t ex politiska beslut ska fattas. Vår ambition är att få med fler återförsäljare så att statistiken blir så heltäckande som möjligt, säger Kristina Ahlinder.

ANNONS

Bland de återförsäljare som inte syns finns Publit (den del av försäljningen som sker via deras widgetshopar) och andra tjänster för print on demand som säljer direkt i egna webbshopar men även digitala bokhandeln Bokon. Samt givetvis internationella giganter som Apple, Google och för all del Amazon.

– Det är inte troligt att man kan få ut siffror från Apple och de andra internationella aktörerna, men vi pratar med alla och hoppas att fler ansluter sig, säger Kristina Ahlinder.

LÄS ÄVEN: Så gick bokförsäljningen första halvåret 2017

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.