Gourmand Awards letar efter outgivna kokboksmanus

Från Årets Gourmand Awards i Kina Foto: Anna Granlund

Sverige är ett framstående kokboksland och lyckades väl vid årets Gourmand Awards i Kina. Inför nästa upplaga av tävlingen letar nu arrangörerna efter kokboksmanus som ännu inte givits ut. 

Gourmand Awards kallas inofficiellt “Kokböckernas Oscarsgala“ och hölls i år i Yantai, Kina där flera svenska kokböcker prisades. Inför nästa års upplaga letar arrangörerna inte bara efter förlagsutgivna alster utan vill också lyfta fram de kokböcker och dryckesböcker som ännu inte blivit publicerade eller som ligger hemma i byrålådorna och väntar.

Edouard Cointreau, Gourmand Awards president, lyfter fram Sverige som ett av världens främsta länder för utgivning av kokböcker. När jag talar med hans samarbetspartner för Gourmand Awards i Sverige tillika vän Pelle Agorelius understryker han Sveriges goda rykte som kokboksproducenter:

ANNONS

– Svenskar är kända för att ha en mycket hög kvalité på helheten – inklusive formgivning och fotografi som håller världsklass, säger han. Svenskar uppfattas dessutom inom många branscher som bra på att driva och slutföra projekt och allt detta spiller över på kokböckerna. Jag brukar kalla det för att vi har ett matlandslag – från kockar och författare till fotografer och matproducenter – och att vi tillsammans representerar Sverige.

Gourmand Awards grundades 1995 på Book Fair i Frankfurt, redan 1999 arrangerade Edouard Cointreau den första nationella prisutdelningen för Gourmand Awards i Sverige, vid Bokmässan i Göteborg. Sverige har stuckit ut under alla år. Det som hänt sedan dess förutom att svenskar har ett bibehållet stort intresse för mat, menar Pelle är att Sverige fått en framstående gastronomi med fina internationellt kända livsmedelsföretag och ett gäng tävlingskockar som ofta når topplaceringar.

– Jag tror att mat är en bra kulturell brygga, säger Pelle. Att visa matintresse är ett sätt att visa tolerans. I Sverige är vi bra på att kommunicera ut våra värderingar och vi har saker som vi är väldigt kända för – Nobelmiddagen till exempel. Det måste vara världens största direktsändning där folk sitter och äter. Sådant gör Sverige mer känt som hemvist för god mat och starka värderingar.

ANNONS

Pelle och Edouard är övertygade om att det runt om i stugorna ligger outgivna manus och väntar på en kanal att nå ut via. Genom att öppna upp så att vem som helst med ett kokboksmanus kan skicka in ett bidrag till Gourmand Awards vill de finna dessa.

– Det handlar om att hitta de som är jättebra på något men som inte är kända, säger Pelle. Senast på Gourmand Awards i Kina träffade jag en australiensisk författare som heter Kim McCosker. När hon gick till olika förlag fick hon nej på grund av att hon inte var känd. Då gav hon ut sin kokbok som bygger på enkla recept själv och har idag sålt nio miljoner exemplar. Det är så lätt att en bra idé faller mellan stolarna, men kan vi bara hitta dem och lyfta fram dem kan de ha chansen att bli bestsellers eller åtminstone utgivna.

En outgiven kokbok som i tävlingen bedöms som så bra av den internationella juryn kan dessutom ha chansen att få hjälp med presentationen av boken genom att Gourmand Awards hjälper till med tryckning av en provupplaga. Att delta i Gourmand Awards är kostnadsfritt och just nu letar Pelle och Edouard efter svenska kokböcker och matmedia som publicerats mellan den 15 november 2016 och 15 november 2017.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Har du ett kokboksmanus att skicka in? Klicka här!

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.