fbpx

Mattias Boström gör oväntad kritikersuccé i USA och skriver roman

Mattias Boström. © 2013 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Mattias Boström är inte bara pappaledig från sitt jobb på Piratförlaget. Hans bok From Holmes to Sherlock hyllas av recensenter på Wall Street Journal och andra amerikanska tidningar och en av hans sudokuböcker dök upp på en topplista. Samtidigt som han skriver på en roman.

Många känner kanske till att Mattias Boström kan en hel del om Sherlock Holmes. För fyra år sedan, 2013, kom hans bok Från Holmes till Sherlock ut på svenska och den har sålt riktigt bra för att vara en fackbok. Totalt 10 000 exemplar. Med tanke på att intresset för Sherlock Holmes är stort i många delar av världen så var det inte helt oväntat att även utländska förlag skulle plocka upp den. Sedan dess har den även kommit på danska, tyska och norska. Och nu i sommar på engelska.

From Holmes to Sherlock: The Story of the Men and Women Who Created an Icon har precis i dagarna kommit ut i både en amerikansk utgåva och en brittisk. Den fick nu senast en fantastisk hyllning på nästan en helsida i the Wall Street Journal – det är nog det största som någonsin hänt mig i recensionsväg. Den engelska versionen är kraftigt omarbetad och innehåller ungefär 100 nya sidor jämfört med den svenska utgåvan. Tanken är att denna nya version även ska komma på svenska nästa år, säger Mattias Boström.

Vad är det som är unikt med den boken jämfört med de andra många böcker som måste ha skrivits om Sherlock Holmes och sir Arthur Conan Doyle genom åren?
– Tre saker skiljer den från andra allmänna böcker om Sherlock Holmes. För det första är den berättad helt kronologiskt – vanligtvis brukar allmänböcker om Holmes vara uppdelade ämnesvis i olika kapitel, men då missar man helt hur olika människor har påverkat varandra, över gränserna, en pjäs som har påverkat en radioserie som har påverkat en bokutgivning o.s.v. För det andra är det just människorna som jag skriver om och vilka drivkrafter de haft för att använda sig av Sherlock Holmes som figur. Boken handlar väldigt lite om innehållet i böcker, filmer, etc. Och sist men inte minst är detta ”narrative non-fiction”, dvs en fackbok som är berättad i en nästan skönlitterär stil. Många som läst den har sagt att det kändes som att läsa en roman.

ANNONS

Mitt i all hysterin kring lanseringen av den engelska utgåvan av Sherlockboken så kunde Mattias även glädjas åt att en annan av hans böcker dök upp på topplistan över de mest sålda fackböckerna i Sverige under en vecka i juli. Han har nämligen skrivit en hel del böcker i ett helt annat ämne tidigare.

– Det började 2005 när sudokuvågen var som störst. Jag gjorde en del sudokuböcker (och några andra sifferpusselvarianter också) åt Kristoffer Lind på Lind & Co och hans imprint Känguru. Det var datorgenererade pussel, så arbetsinsatsen var alldeles lagom – mest handlade det om att snabbt kunna sätta samman böcker, och att sätta samman böcker kan jag ju. Dock ebbade den extrema populariteten ut efter ett halvår. Några år senare återupptog Kristoffer utgivningen, i lite mindre skala, och sedan dess har vi kört på med en eller två sudokuböcker om året. På somrarna brukar de ibland dyka upp på topplistorna, ofta i och med stora bokhandelskampanjer, säger Mattias Boström.

Hur många böcker har du skrivit nu totalt?
– Jag har gjort ett tjugotal sudokuböcker och varit medförfattare till ca 10 andra böcker. Det är bara ”Från Holmes till Sherlock” som jag skrivit helt själv. Den är å andra sidan på närmare 600 sidor…

ANNONS

Men Mattias har många strängar på sin lyra. Nästa projekt är skönlitterärt.

– Efter fackboken ”Från Holmes till Sherlock”, som till stilen påminner ganska mycket om en roman, ville jag testa att ta steget fullt ut och verkligen skriva en roman. Faktiskt mest för att kolla om jag klarade av det. Nu har jag bara fyrtio sidor kvar att skriva, och jag vet fortfarande inte om jag har klarat av det – ibland har det nästan gått för lätt. Det är en historisk kriminalroman, en sekelskiftesdeckare, som utspelar sig i bl a Stockholm och London under åren 1902-1905. Eftersom jag egentligen är mer fack- än skönlitterär författare så har jag fått lura mig själv genom att basera den på ett flertal verkliga händelser, och sedan har jag vävt in en fiktiv kriminalhistoria i en snirklig bana mellan dessa historiska hållpunkter, säger Mattias Boström.

– Det är en charmig historia och ganska olik hur historiska deckare brukar se ut. Om min förläggare Ann-Marie Skarp tycker att den håller för utgivning så kommer den ut på Piratförlaget under 2018.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Mattias är dock inte författare på heltid utan jobbar på ett välkänt förlag till vardags.

– Just nu är jag pappaledig med min andra dotter, men om några veckor går jag tillbaka till mitt vanliga arbete, som produktionsansvarig på just Piratförlaget, där jag arbetat i sexton år. Mina arbetsuppgifter består mestadels av tryckerikontakter, originalarbete med bland annat marknadsmaterial och insatser inom sociala medier, säger Mattias.

Så vilken fråga är vanligast när du blir intervjuad om din Sherlock-bok?
– Vad det är med Sherlock Holmes som gör att han fått ett evigt liv. Den frågan har jag fått i varenda intervju jag gjort de fem senaste åren och den är alltid lika svår och komplex att svara på, säger Mattias.

Det långa svaret på den frågan kanske är boken som nu sprids över världen.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.