Pearson säljer 22% av Penguin Random House till Bertelsmann

Ett äpple om dagen och en hög böcker är bra för... Foto: iStock

Pearson säljer 22% av Penguin Random House till Bertelsmann. Affären är Pearsons försök till dra ner på sina kostnader efter dåliga ekonomiska resultat inom studentlitteraturen. De ska även skära bort 3000 anställda.

Bertelsmann ökar sina andelar i förlagsjätten Penguin Random House, skriver Publishers Weekly. Efter affären kommer Bertelsmann att äga 75% av PRH:s aktier och Pearson kommer äga de resterande 25%.

Penguin Random House skapades år 2013 när Pearson slog ihop Penguin med Random House som ägdes av Bertelsmann. Bertelsmann har sedan dess ägt majoriteten av företaget, efter sammanslagningen kontrollerade de 53% av aktierna. Pearson har redan tidigare indikerat att de vill minska sitt ägande.

Thomas Rabe, ordförande och VD för Bertelsmann sa i ett uttalande att sammanslagningen var en succé och har fungerat väldigt bra.

ANNONS

– Vi fullbordade integrationen på väldigt kort tid, och idag är gruppen utan tvekan nummer ett i bokförlagsvärlden. Vi är särskilt nöjda med detta eftersom bokbranschen har varit en del av Bertelsmanns identitet i mer än 180 år. Utöver det så är transaktionen en tilltalande ekonomisk proposition, eftersom inkomsterna för aktieägarna kommer öka med mer än 60 miljoner euro.

Publishers Weekly skriver att överföringen av aktier till Bertelsmann inte är helt oväntad. Att sälja 22% av sina andelar är Pearsons senaste försök att omstrukturera företaget. Den snabbt förändrade marknaden inom student- och skollitteratur har medfört dåliga ekonomiska resultat för Pearson. När affären avslutas i september kommer Pearson att erhålla 968 miljoner dollar. Pearson kommer att återinvestera pengarna i företaget. De kommer även att använda 300 miljoner pund till att köpa tillbaka aktier.

Affären innebär också att Bertelsmann får större kontroll över PRH:s interna struktur, och man kommer bland annat utse en ny ordförande av bokförlagets styrelse. Markus Dohle, VD för PRH, som också har varit medlem av Bertelsmanns styrelse kommer att fortsätta leda förlaget.

ANNONS

Penguin Random House beräknas vara värt 3,55 miljarder dollar. Enligt Pearson så kommer integrationen av PRH dra ner kostnaderna för företaget med 150 miljoner dollar varje år. Ytterligare åtgärder kommer att genomföras för att sänka sina årliga kostnader. Publishers Weekly skriver att Pearson i ett uttalande meddelat att de kommer att skära ner personalstyrkan. Runt 3000 jobb kommer att försvinna framöver, i hopp om att spara 300 miljoner pund under de kommande tre åren.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.