Kerstin Ekman och Jo Nesbø hyllas med utmärkelser på Crimetime Gotland

Pressbild Crimetime Gotland

Två stora deckarförfattare – Kerstin Ekman och Jo Nesbø – tilldelas Crimetime Gotlands största priser för sina banbrytande författarskap inom genren.

Med en vecka kvar till årets Crimetime Gotland tillkännager festivalen att Kerstin Ekman kommer att tilldelas Crimetimes hederpris under Crimetime Specsavers Award och att den norska författaren Jo Nesbø får Nordic-Noir priset – en utmärkelse som är helt ny. De båda författarna kommer motta sina priser under deckarfestivalens finalföreställning i Visby lördagen den 5:e augusti.

Hederspriset delas ut till en författare som “varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan” – vilket juryn anser att Kerstin med sitt poetiska språk och utvecklande stil har gjort. Genom sitt unika uttryck menar man att Kerstin inspirerat många av de verksamma deckarförfattarna i Sverige idag. I pressmeddelandet där de båda pristagarna kungörs lyfts framför allt Ekmans roman Händelser vid vatten fram. Den utkom första gången 1993 och har sedan dess bland annat belönats med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris samt rönt framgångar internationellt.

ANNONS

– Jag är hedrad och särskilt glad att Crimetime uppskattar en hybrid mellan roman och deckare, hälsar Kerstin Ekman i ett pressmeddelande.

Det nyinstiftade Nordic Noir Thriller of the Year är tänkt att tilldelas en utländsk författare som med framgång i Nordic Noir – genren. Den allra första mottagaren av priset är Jo Nesbø för deckaren Törst. Jo kan på sitt cv skryta med att ha översatts till mer än 50 språk och sålt över 33 miljoner exemplar av sina böcker.

– Med sin enastående serie om kriminalkommissarie Harry Hole står Jo Nesbø ohotad på tronen som Skandinaviens kriminalförfattare nummer ett. Han besitter ett hantverk som gör att det är en njutning att läsa hans böcker, även när de som den senaste romanen handlar om en ovanligt blodtörstig mördare, säger Carina Nunstedt, chef för Crimetime Gotland.

ANNONS

Under prisutdelningen av Crimetime Specialers Award på Crimetime Gotlands finalföreställning den 5 augusti på Wisby Strand i Visby kommer samtliga vinnare i festivalens olika kategorier att tillkännages. De övriga kategorierna i Crimetime Specsavers Award 2017 som Boktugg tidigare skrivit om är:

ÅRETS DECKARDEBUT
Nominerade:
Marie Bengts för En sax i hjärtat
Tobias Olsson för Av samma blod
Lina Bengtsdotter för Annabelle (Läs mer om succén för Lina Bengtsdotter och hennes debutroman som sålts till tio länder)
Anna Bågstam Ryltenius för Stockholm Psycho
Åsa Avdic för Isola

ÅRETS BARNDECKARE
Nominerade:
Martin Widmark och Christina Alvner för serien om Nelly Rapp, senast utkomna bok Nelly Rapp och gastarna i skolan
Ingelin Angerborn för Mebeltrilogin, med sista delen Fyr 137
Kristina Ohlsson för skräckserien med Zombiefeber och Varulvens hemlighet
Mats Strandberg och Sofia Falkenhem för serien om Monstret Frank, senast Monstret och människorna
Katarina Genar och Alexander Jansson, för serien om Mystiska skolan med senast utkomna bok Spöket i biblioteket

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.