Läs halva boken på nätet innan du betalar

After on heter författaren Rob Reids senaste bok som ges ut av Random House. Men redan nu kan man läsa halva boken gratis på nätet.

Rob Reid är författare och entreprenör, vilket förmodligen är anledningen till det nya marknadsföringsgrepp som han övertygat sitt förlag Penguin Random House om att testa på hans nya bok. För fem år sedan släppte han en humoristisk sci-fi-bok med titeln Year Zero. Redan där provade han att publicera ett kort utdrag på sajten Techdirt – som nu berättar om Reids nya grepp.

Denna gång går han alltså ett steg längre. För att se till att folk verkligen fastnar i berättelsen så kommer sajten Medium att publicera ett dussin kapitel av boken under veckorna fram till releasen den 1 augusti. De första kapitlen är helt fria.

Om man vill läsa vidare har man två alternativ – antingen blir man betalande medlem (5 dollar/månad) på Medium som är en innovativ publiceringsplattform med massor av högkvalitativa texter, eller också köper man hela boken hos någon nätbokhandlare som ebok eller pappserbok.

Det utdrag av boken Medium kommer att publicera motsvarar runt 40 procent av hela After On som är en spänningsroman på 576 sidor om det nya djävulskt beroendeframkallande sociala nätverket Phluttr som med sin artificiella intelligens har en kraft som kommer att överraska dess skapare.

– Efter att ha lagt 7500 timmar av mitt liv på den så vill jag att After On ska nå många människor. Men jag är än mer intresserad av att nå de människor som den verkligen kommer att få genklang hos, skriver Rob Reid i ett blogginlägg.

Han förklarar att hans pitch till Random House väckte upp en gammal tradition där amerikanska magasin publicerade utdrag ur böcker. Samarbeten som tidningsredaktörerna gillade eftersom de fick billigt material och bokförläggarna som fick lite inkomster samtidigt som de marknadsförde nya titlar.

– Numera är detta ovanligt. Minskad annonsering i tryckta tidningar har minskat antalet sidor i dessa och därmed minskat innehållsmängden. Så varför inte transplantera denna del av förlagens ekosystem? Utan träd och tryckfärg så kan vi släppa mycket längre utdrag online. Digitala utdrag färdas globalt och vitt spridda utdrag hjälper böcker att nå sin mest naturliga publik, skriver Reid.

Här kan man läsa det första utdraget ur boken.

Nu är han inte bara författare utan även entreprenör sedan många år tillbaka. Han grundade bolaget Listen.com som skapade musiktjänsten Rhapsody.

– Jag är känd för att blanda ihop mina böcker med start ups. Folket på Random House är vana vid mina galna pitchar och är vanligen vänliga nog att låta mig hållas, skriver Reid.

Här hemma har vi sett hela böcker publiceras som sommarföljetong i dagstidning, en annan variant är den som Jens Lapidus provar i form av en spin off-följetong tillsammans med mobiloperatören Tre.

Bilden är ett montage, foto: Antonioguillem, Fotolia.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL