Nytt samarbete: Wattpad + Hachette = French Kiss

Beautiful cute asian young businesswoman in the cafe, using digital tablet and drinking coffee smiling

Wattpad meddelar idag sitt största samarbete hittills i Europa. Tillsammans med Hachette Romans i Frankrike kommer  i höst böcker med Wattpads logga på, skriver Publishing Perspective.

Boktugg har tidigare skrivit om Wattpads framfart inte minst bland de yngre läsarna. Wattpad har idag över 55 miljoner aktiva användare varje månad. Förutom en lättanvänd plattform som lockar nya läsare och skribenter har de också jobbat med att hitta olika sätt att monetarisera berättelserna både för Wattpad och författarna. Ett sådant initativ var Wattpad Futures.

Det finns åtskilliga exempel på författare som slagit igenom på Wattpad och efter att ha byggt en läsekrets där sedan plockats upp av traditionella förlag. En av de mest kända är Anna Todd och hennes After-serie som i Sverige är utgiven av Norstedts.

Hachette och Wattpad har tidigare lanserat ett samarbetsavtal gällande ljudböcker i USA.

Det nya samarbetet mellan Wattpad och Hachette Romans, som ger ut runt 90 titlar per år, innebär att berättelser som skrivits för Wattpad nu kommer att ges ut som böcker i både tryckt och digitalt format.

– Wattpad är ett fantastiskt sätt för ett förlag att läsa och rekrytera nya författare, det är 2000-talets manushög. För det andra är det följetongsformat som karakteriserar Wattpad perfekt för bokbranschen, oavsett om det är print eller digitala format. Sist men inte minst så är YA/milleniepubliken Hachette Romans läsare och genom Wattpad når vi samtidigt både författare och läsare, säger Cécile Terouanne, förlagschef på Hachette Romans i Paris, till Publishing Perspective.

Alla böcker som ges ut genom det nya samarbetet kommer att ha Wattpads logo på omslagen samtidigt som Wattpad kommer att marknadsföra de nya titlarna till sina franska användare.

– Precis som alla andra projekt på Wattpad så är det fritt val för våra författare. Alla användare på Wattpad äger rättigheterna till sina verk och vi är positionerade för att koppla samman dem med våra parterns för speciella möjligheter, säger Aslhleigh Gardner, ansvarig för partnerskap på Wattpad Studios.

Så varför Frankrike? En anledning är att Wattpad växte med 61 procent där förra året och får tusentals nya användare varje dag. Förra månaden gjordes över en halv miljon uppladdningar på franska. Dessutom kan det vara en faktor att Wattpads huvudkontor ligger i Toronto, en stad som visserligen främst är engelsktalande men likväl en del av Kanada som har en stor del fransktalande.

Hachette kom i kontakt med Wattpad genom en agent som fick upp ögonen för Chasing Red, en berättelse i 79 delar skriven av Isabelle Ronin som hade 154 miljoner läsningar (ett läst avsnitt genererar en läsning) – Wattpads största hit under 2016. Efter succén online har flera traditionella förlag köpt rättigheterna för att ge ut den som böckerna Chasing Red (på engelska i september 2017) och Always Red (november 2017). Den första av böckerna kom på franska som ebok redan i mars 2017 och tvåan kommer i oktober.

Boktugg har inte kunnat hitta någon information om något svenskt förlag köpt de svenska rättigheterna ännu.

En spännande följdfråga blir förstås när den första svenska Wattpad-stjärnan slår igenom och blir utgiven på ett traditionellt svenskt förlag – och ifall det sker genom ett liknande partnerskap som det Wattpad och Hachette nu gjort.

Bilden, foto: Fotolia

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL