fbpx

Bokmässan: Göteborg förvandlas till Almedalen

2017 signalerar nya tider för Bokmässan i Göteborg som får konkurrens av flera alternativ. Är det en försmak av framtiden där mässan blir som Almedalen?

Hur mycket Bokmässan i Göteborg än kämpar så verkar de allra flesta rubrikerna nu handla om bojkotter, avhopp och protester mot att högerextrema tidningen Nya Tider tillåts ställa ut.

Den alternativa bokmässan, eller snarare litteraturscenen, på Världskulturmuseet tvärs över gatan från Svenska Mässan är inte ensam om att vilja vara ett alternativ. ETC och Leopard Förlag kommer att arrangera en litteraturscen mer centralt i Göteborg. Det är tre månader kvar till mässan – kommer det att dyka upp fler alternativa mässor och scener tills dess?

ANNONS

Det är inte utan att tankarna går till Almedalen där alla som vill kan arrangera seminarier och andra event runtom i byn under den vecka då Sveriges makthavare samlas där. Det kostar inget. Men tillströmningen av intresseorganisationer har i sin tur drivit upp priserna hos de som hyr ut lokaler och gjort att det blivit extremt dyrt att både bo och arrangera under Almedalsveckan.

Frågan är givetvis hur denna mediacirkus kring Nya Tider påverkar de vanliga besökarna på Bokmässan? Majoriteten av författarna och förlagen väljer trots allt att delta. Vilken väg väljer göteborgarna och de tillresta litteraturintresserade? Kommer de att bojkotta den stora mässan och nöja sig med några av de mindre scenerna bortom mässans väggar?

På Boktugg har vi ännu inte fattat beslut om hur vi ska delta på Bokmässan. Vi har inte bokat någon monter, men det har egentligen ingenting att göra med vilka andra utställare som finns på plats utan är snarare en ekonomisk fråga. Mässan har alltid haft ett dussin utställare med tvivelaktiga åsikter eller produkter, men oftast har de drunknat i mängden som de allra flesta minder utställare faktiskt gör om man ska vara ärlig.

ANNONS

Så är det också för väldigt många förlag. Och för all del författare. Deltagandet handlar främst om ekonomi. Hela debatten kring den högerextrema närvaron på mässan blir bara ytterligare en faktor som kan göra att förlag väljer bort en monter på mässan.

För Boktugg kommer givetvis att vara på plats i Göteborg för att bevaka Bokmässan och nätverka. Och ur ett journalistiskt perspektiv är det ingen fördel att ha litterära scener utspridda över hela stan. En av mässans styrkor har varit att alla är där – samlade under ett och samma tak.

”Bokmässan blir bara dyrare”

Men det har grymtats en hel del de senaste åren bland utställarna över att det bara blir dyrare och dyrare för varje år. Och att man släpper in alldeles för många utställare som inte har något med bokbranschen att göra. Samt givetvis det här märkliga med att förlagen betalar för att deras författare ska få framträda på seminarier samtidigt som åhörarna får betala för att lyssna.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Bokmässan är en maktfaktor i Sverige. Den årliga firmafesten för förlag och författare. Det har gjorts enstaka försök att utmana den utan framgång. Det är svårt att etablera en stor mässa eftersom den alltid kommer att mätas och jämföras med mässan och det är knappast möjligt att arrangera en mässa som når upp ens i 15-20 procent av Bokmässan i Götebrog sett till antal utställare och besökare.

Däremot arrangeras allt fler litterära event runtom i Sverige. Hittills är de främst riktade till en lokal målgrupp och betydligt mindre. Men tillsammans utgör de faktiskt ett växande alternativ.

2017 kan vara ett vägskäl för Bokmässan i Göteborg. Det är inte många förlag som bojkottar eller avstår i år – men det kan bli betydligt fler utställare än vanligt som väljer att inte omgående boka monter inför nästa år.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.