EU kunde inte enas – ingen sänkt moms på digitala publikationer

Ebok på biblioteket. Fotolia.

Det efterlängtade beslutet om sänkt moms på digitala, nedladdningsbara och strömmande publikationer uteblev. Nu kan det dröja innan frågan tas upp igen.

Den 16 juni 2017 sammanträdde EU:s finansministrar för att diskutera förslaget om att ändra momslagstiftningen på digitala, nedladdningsbara och strömmande publikationer. Förslaget innebar möjligheten till reducerad moms på sådana publikationer i medlemsländerna. Många hoppades att ministrarna skulle enas om förslaget och öppna upp för en sänkt momssats, på samma vis som idag gäller för fysiska publikationer. Men Tjeckien motsatte sig beslutet och eftersom total enighet krävs för skattebeslut så kunde inget beslut fattas.

– Att enighet inte har kunnat nås inom EU och att en låg moms därmed fortfarande inte kan införas i medlemsländerna är en stor besvikelse. Frågan om låg moms på digitala publikationer är väl förankrad i bokbranschen och vi har bedrivit ett långvarigt och enträget arbete för en ändrad lagstiftning, säger Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen.

ANNONS

Nu hoppas man inom Svenska Förläggareföreningen istället att beslutet kommer att tas under det kommande halvåret när Estland är ordförandeland.

Många i och utanför bokbranschen hade sett fram emot en sänkt momssats på eböcker och andra digitala format och flera röster har hörts under året som uppmuntrat förslaget. Sveriges finansminister Magdalena Andersson och kulturminister Alice Bah Kuhnke gick i vintras ut i DN och sa att så fort EU ger klartecken vill de sänka den digitala momsen. I Sverige var vi med andra ord beredda på att snabbt ändra vår egen lagstiftning, men eftersom regeringen har valt att avvakta med frågan tills reglerna inom EU har ändrats, så lär det fortsätta dröja innan den digitala momsen kan sänkas.

Foto: Fotolia

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som redaktör, skribent och korrekturläsare för olika bokförlag och tidskrifter. Hon bor och arbetar i Malmö.
1 kommentar

Kommentarer är avstängda.