Tidningen Skriva ger ut böcker med fördjupande kunskaper

Goda samarbeten har lett till att tidningen Skriva nu börjar ge ut böcker. I juni kommer den första: Ge ut din bok – Den kompletta guiden för din egen bok som skrivits av Skrivas redaktör Johanna Wiman.

Offside Press har som en förlängning till sina tidskrifter flera gånger gett ut böcker i relaterade ämnen inom idrott och samhälle. Alltid lite till av boxaren Frida Wallberg och medförfattaren Malin Jonson, Det är bara lite cancer av Claes Ingesson och medförfattaren Henrik Ekblom Ysté och 438 dagar av Johan Perssons och Martin Schibbyes är några exempel. Nu kommer tidskriften Skriva, som ägs av Offside Press, med sin motsvarighet till fördjupande litteratur. Skrivas redaktör Johanna Wiman har skrivit boken Ge ut din bok – från manus till mål som släpps i början av juni.

Idén till boken är framtagen i ett samarbete mellan Johanna, Skrivas chefredaktör och förlaget och underlaget har de fått från läsarnas egen vetgirighet.

– Vi har märkt att vi kontinuerligt fått frågor från våra läsare om egenutgivning, säger Johanna. Det finns en villrådighet kring det, många står med ett färdigt manus i handen och undrar om vilken tjänst som är bäst, vad man ska akta sig för och så vidare.

Redan innan hade Johanna skrivit en artikelserie om egenutgivning i fem delar för tidningen. Ändå upplevde hon att det inte blev tillräckligt mycket sagt i den för att besvara frågorna vilket väckte tankarna kring att det finns läsare som har behov av den sortens bok som Ge ut din bok är.

– Vi på Skriva är inte författare utan förmedlar i vanliga fall branschmänniskors kunskap. Att skriva boken var nyttigt för mig personligen, jag har fått en fördjupad insyn i hur en bok skapas, plus att det var väldigt kul att skriva i långt format. Det blev lite meta att skriva en bok om att skriva, säger Johanna.

Ge ut din bok riktar sig främst till den som är ny på utgivningsmarknaden och genom att objektivt belysa olika tillvägagångssätt vill Johanna få fram sina poänger:

– Man ska läsa på så att man har kunskap om vilka möjligheter som finns och så ska man fundera över både sitt syfte och sin målgrupp, säger hon. Den riktar sig självklart inte bara till våra läsare utan vi hoppas att andra också ska ha behållning av den. Den är tryckt i flexoband – mjuka pärmar som ska tåla användning och mycket bläddrande, lite som en lyxig lärobok.

Att boken är framtagen i ett samarbete ger en win-winsituation för samtliga parter – inklusive läsarna vars frågor bidragit till att boken från början skrevs. Johanna själv har haft stöd från förlaget och Skrivas chefredaktör Per Adolfsson är även redaktör för Ge ut din bok. Det skapar ett kretslopp alla kan vinna på.

Första upplagan är tryckt i ca 3000 exemplar men redan innan boken gick till tryckeriet fanns det förbeställningar på mellan 200-300 stycken vilket är en fingervisning om behovet av information när egenutgivningen ökar. Akademibokhandeln har köpt in den och Johanna menar att redaktionen själva har en känsla av att folk kommer att tycka att den är användbar.

Till hösten spinner Skriva vidare på tanken om att samla sina kunskaper i nischade böcker. Då ger Mats Söderlund ut en handbok om att göra poesi med Skriva poesi – Om diktandets hantverk.

– Man kan säga att Ge ut din bok är den första i upplägget med att Skriva ger ut böcker, säger Johanna. Skriva köptes upp av Offside Press för ett och ett halvt år sedan och det blev snabbt en logisk kärleksaffär att även vi skulle ge ut böcker så det kändes naturligt att göra detta. Våra läsare är otroligt dedikerade och engagerade så det känns kul att kunna erbjuda dem detta.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL