Test: Nu kan du läsa eböcker i webbläsaren Microsoft Edge med stöd för epub

Kvinna läser ebok på laptop. Foto: Fotolia

Nu finns nya Microsoft Edge, webbläsaren med inbyggt stöd för eböcker i epub-format. Du kan till och med få dem upplästa med svensk röst. Boktugg har testat.

Boktugg har redan tidigare skrivit om Microsofts planer på att ge stöd för epubfiler i den nya versionen av webbläsaren Microsoft Edge och börja sälja eböcker direkt i Microsoft Store. Men då handlade det om utvecklarversionen, en slags betatest inför den skarpa releasen.

Men för några dagar sedan började det dyka upp möjligheten att uppgradera Windows 10. En del av denna uppgradering är den nya versionen av Microsoft Edge, webbläsaren. Och nu kan man alltså öppna och läsa epubfiler direkt i sin webbläsare genom att dubbelklicka på en epubfil du sparat på skrivbordet.

När din webbläsare blivit uppgraderad kommer du att se att epubfiler plötsligt får en symbol som indikerar att de går att öppna i Microsoft Edge (om du inte tidigare associerat filtypen med något annat program för att läsa eböcker i så fall kan du högerklicka och välja öppna och sedan välja Edge).

Ebocker-i-Microsoft-Edge-webblasare-5

Sedan öppnas eboken i webbläsaren. På en laptop eller stationär dator kan man se boken som uppslag eller en enkelsida ifall man gör fönstret smalare. Edge finns inte för Android ännu och Microsoft har inte officiellt sagt att den kommer heller. På iOS tillåts inga konkurrerande browsers så där skulle en Edge-app bara bli ett skal till Safari.

Eftersom Edge visar boken i uppslag så blir det lite tokigt i början...
Eftersom Edge visar boken i uppslag så blir det lite tokigt i början…

Nåväl, det finns ett par enkla grundläggande funktioner i Edge som ebokläsare:

  • Ändra typsnitt och storlek samt avstånd mellan bokstäverna
  • Ändra bakgrundsfärg
  • Få boken uppläst med syntetiskt tal
Det går att få fram en innehållsförteckning och hoppa mellan kapitel i boken.
Det går att få fram en innehållsförteckning och hoppa mellan kapitel i boken.
Välj typsnitt och storlek.
Välj typsnitt och storlek.
Det finns tre varianter på bakgrundsfärg - för den som önskar går det att välja vit text på svart bakgrund.
Det finns tre varianter på bakgrundsfärg – för den som önskar går det att välja vit text på svart bakgrund.
En spännande - om än långt ifrån färdigutvecklad - funktion är att få boken uppläst. Det funkar men låter rätt knackigt.
En spännande – om än långt ifrån färdigutvecklad – funktion är att få boken uppläst. Det funkar men låter rätt knackigt.

Den sistnämnda funktionen är väl helt ärligt inte speciellt vass. Det finns visserligen en svensk röst kallad Bengt men talsyntesen har stora problem med att uttala namn och ovanliga ord korrekt. Den klarar inte ens engelska ord i en svensk text. Men det är ändå spännande inför framtiden och tankarna på ifall epub-filer förses med fonetisk skrift i XML-koden.

Det gäller alltså Windowsanvändare, inte Mac. Och sen ska man komma ihåg att när det gäller webbläsare har Googles Chrome numera en förkrossande dominans bland användarna. I maj månad, globalt, hade Chrome 54,1 procent, Safari (Mac) 14,2 procent, UC Browser 8,4 procent, Firefox 6,21 procent, Internet Explorer (Microsofts gamla) 4,0 procent, Opera 3,6 procent, Samsung Internet 3,4, Android 2,4 procent och slutligen – Edge med 1,73 procent. (Källa: GS Statcounter)

Frågan är förstås om stöd för epub-filer kommer att innebära någon förändring av denna fördelning i webbrowserkriget? Och om Microsofts lansering kommer att innebära att även andra webbläsare får stöd för epub direkt i webbläsaren?

Till både Chrome och Firefox finns det plugins som ger stöd för epubfiler, men allt som kräver ett aktivt arbete av användaren för att det ska fungera innebär en tröskel som få passerar. Än så länge används Edge inte av speciellt många men för den som följt webbläsarnas marknadsandelar genom åren så vet vi att det förändras över tid.

Och för alla som vill provläsa sina epubfiler innan de laddas upp för publicering – nu finns det ytterligare en läsare att testa dem i…

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL