Läsa i sängen – livsfarligt, demoraliserande eller stimulerande?

Är det farligt att läsa i sängen? Foto: Fotolia

Under 1700-talet ansågs läsning i sängen som ett hot mot det sociala livet. Tyst, privat läsning kunde bara vara av ondo och föda farliga fantasier.

Dödsorsak: läsning i sängen. Detta konstaterade tidningen The Family Monitor efter att Lord Walsingham kolade vippen år 1831, skriver The Atlantic. Nåja, själva läsningen i sig kanske inte var det dödliga, men att under denna tid ta med sig en bok till sängen innebar tända ljus i närheten av lättantändliga sängkläder. Fara för eld, med andra ord. Istället för att läsa en god bok innan sovdags rekommenderade tidningen sina läsare att avsluta dagen ”genom att be, för att skydda sig från kroppslig fara och ondska”.

Läsning i sängen ansågs under 1700- och 1800-talet vara synonymt med moraliskt förfall, delvis på grund av faran med brinnande stearinljus. Men läsning i sängen var de facto inte lika livsfarligt som det antyddes: bara 34 av 29 069 dokumenterade bränder i London under åren 1833 till 1866 var orsakade av sängläsande. Så det är intressant att fördjupa sig i varför denna syssla gav upphov till så mycket rabalder.

I samband med tryckpressens framfart blev tyst, privat läsning – vilket tidigare varit förunnat de välbärgade och välutbildade – en folklig företeelse, till skillnad från högläsningen som varit rådande fram tills nu. Därtill betraktades sysslor som man gjorde ensam som farliga beteenden på grund av risken att hänge sig till ett onaturligt inre fantasiliv, som i sin tur kunde hota den kollektiva sociala tillvaron. Vad händer om man somnar full av inre bilder av fantastiska världar, frågade man sig. Antagligen kommer man dagtid lockas att krypa ner under täcket till de skönlitterära fantasivärldarna och försumma sina plikter i det sociala livet.

Moralpanik, resonerar The Atlantic, uppstår ofta under perioder då det sociala livet förändras. Idag, när läsning är så djupt rotat i vårt gemensamma medvetande som något stimulerande och hälsosamt, kan internet anses vara det hotande elementet. I motsägelse till vad man var rädd för under 1700- och 1800-talet är det idag den tysta, privata läsningen som hotas utifrån. Den ensamma och lugna stund vi får innan det är dags att sova med sällskap av en bok, oavsett vilket format denna kommer i,  riskerar idag ständigt att avbrytas av sociala interaktioner från skärmarna som omger oss. Idag är det sociala livet knappast hotat av läsning i sängen – snarare tvärtom.

Läs mer här: The Dangers of Reading in Bed

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL