Bibliotek Botkyrka: Vår eboksutlåning har redan nått maxbudget

Björn Waller Foto: Elin Warfvinge

Eboksutlåningen hade kunnat öka mer än 25 procent. Många bibliotek har begränsat utlåningen av digitala böcker av ekonomiska skäl. Bibliotek Botkyrka är ett av dem som slår i taket och redan ligger på maxbudget.

Kungliga Biblioteket skriver i en rapport att eboksutlåningen ökade med 25 procent mellan 2015 och 2016. Men faktum är att ökningen hade kunnat vara ännu större eftersom många bibliotek runtom i landet stryper sin utlåning av eböcker för att budgeten inte räcker till.

– Vi har, som många bibliotek, sett en trend över flera år med minskande besöks- och utlåningssiffror i det fysiska biblioteket. I vårt fall har det inte kompenserats av någon märkbar ökning i utlåningen av e-böcker och digitala ljudböcker eftersom vi redan sedan flera år ligger på vår maxbudget för detta och inte har möjlighet att låna ut mer. Vi har inte fört över någon budget från fysiska inköp till digitala, men däremot jobbar vi på att lyfta fram våra digitala kanaler mer både på vår webbplats och i det fysiska biblioteket för att de verkligen ska nå de låntagare som behöver dem, säger Björn Waller som jobbar på Bibliotek Botkyrka med digitala medier.

ANNONS

– Tyvärr märker vi att det finns en snedfördelning i hur våra digitala kanaler (såväl e-böcker och ljudböcker som andra digitala medier) används, att de i första hand används av etablerade låntagare snarare än att locka in nya, och arbetar på att förbättra detta genom kommunikationsarbete.

Det är inte bara eböckerna som lockar fler att låna på bibliotek, även andra digitala format växer.

– Över det senaste året har digitala ljudböcker blivit märkbart mer populära, till stor del tack vare bättre mobillösningar för att lyssna på dem. Man pratar mycket om behovet av ett ”Storytel för bibliotek”, och det behövs fortfarande bättre användarlösningar för både e-böcker och ljudböcker för att de ska bli en verkligt användbar tjänst. Samtidigt är det också viktigt att det blir just ett Storytel för bibliotek, inte bara en gratiskonkurrent till Storytel där ditt lokala bibliotek står för räkningen. Vi behöver metoder för att agera som bibliotek även i digitala kanaler, vare sig de är på bibliotekets webbplats eller i appar; vi behöver kunna kurera utbudet, vi behöver kunna kommunicera med låntagaren, säger Björn Waller.

ANNONS

Han efterlyser också nya tekniska lösningar för biblioteken rent administrativt när det gäller att hantera utlåningen och kunna förhindra missbruk.

– Det är också viktigt att vi får bättre verktyg för att hantera de digitala böckerna och kunna arbeta mer aktivt med både urval av böcker och begränsningar så att vi vet vad vi betalar för och får nytta av det. Tyvärr har Axiell Media trots påstötningar inte vidareutvecklat dessa på flera år. Vi har också ett starkt behov av mångspråkligt digitalt material och undersöker alternativa lösningar för att få tag på detta, säger Björn Waller.

Bilden: Björn Waller på Bibliotek Botkyrka. Foto: Elin Warfvinge

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Fotnot: Björn Waller jobbade på Elib fram till hösten 2016 och har även medverkat på Boktugg som skribent. Han bloggar regelbundet om nyheter och trender inom digitala böcker på sin blogg Boken år noll.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
2 Kommentarer

Kommentarer är avstängda.