Ny topplista hos Amazon visar vilka böcker som blir mest lästa

Amazon Charts är ett nytt grepp från Amazon.

Amazon lanserar en ny topplista, Amazon Charts, som varje vecka kommer att sammanfatta både de 20 mest sålda och de 20 mest lästa böckerna.

I maj 2017 släpper Amazon sin nya topplista Amazon Charts, skriver sajten The Verge. Topplistor över mest sålda titlar varje timme finns redan på Amazon och man kan fråga sig vad poängen är med ännu en lista. Men Amazon Charts skiljer sig på så vis att listan publicerar inte bara de skön- och facktitlar för både unga och vuxna som sålt mest i de egna kanalerna i veckan, utan även de som blivit mest lästa – ett sätt att tydligt kunna följa trender i realtid.

ANNONS

För att sammanställa topplistorna används egen data från Amazons nätbokhandel såväl som fysiska butiker, statistik över eböcker från Kindle och ljudböcker från Audible. Både köp, beställningar och utlån av böcker i samtliga format sammanställs, samtidigt som data samlas in via Kindle och Audible över vilka böcker som blir lästa, och hur de blir lästa.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Amazon Charts kan tack vare den här omfattande användningen av data att skilja sig från andra topplistor på flera sätt. Till exempel innehåller de en del unika funktioner, som möjligheten att flagga vissa titlar som ”omöjliga att lägga ifrån sig”, unputdownable (avgörs genom analyser av hur snabbt läsare i genomsnitt läser hela boken jämfört med andra böcker på listan). En annan ganska speciell funktion är en kartografi som visar var en viss titel är som mest populär.

Foto: Amazon

Förutom att skriva för Boktugg frilansar Anna von Friesen som förlagsredaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
1 kommentar

Kommentarer är avstängda.