fbpx

Kanada: Initiativ till litteraturpris har dragit in över en halv miljon genom crowdfunding

Foto: Fotolia

En kampanj för att etablera litteraturpriset ”Emerging Indigenous Voices” för aspirerande urfolksförfattare har överträffat alla förhoppningar.

Målet med crowdfundingkampanjen var att samla in 10 000 kanadensiska dollar för att kunna instifta ett nytt litteraturpris med syftet att stödja aspirerande urfolksförfattare, ”Emerging Indigenous Voices”, skriver kanadensiska The Globe and Mail. Med två månader kvar av kampanjen har det insamlade beloppet redan överstigit 86 000 CAD, vilket motsvarar ca 550 000 kronor. De som har bidragit till kampanjen är bland annat författare, journalister och konstnärer av blandad bakgrund.

Bakom initiativet står juristen Robin Parker från Toronto som blev sporrad av den hätska debatt i kanadensisk media som pågått under försommaren 2017. Debatten tog fart efter en ledare publicerad i Write, det kanadensiska författarförbundets tidskrift. I artikeln skrev redaktör Hal Niedzviecki att han inte tror på kulturell appropriering och att alla författare bör uppmuntras till att inspireras av andra kulturer, folkslag och identiteter i sitt skrivande, skriver bland annat The Guardian. Detta skulle kunna bidra till att motverka kanadensisk litteraturs ”tröttsamma vita medelklassidentitet”, menade han. Halvt om halvt på allvar kom han med förslaget att instifta ett ”appropriation prize” för de författare som vågar gestalta människor från andra etniska grupper.

ANNONS

Många reagerade starkt på artikeln och menade att detta synsätt ännu mer underminerar de författare som faktiskt härstammar från mindre etniska grupper. I sociala medier har debatten pågått under hashtaggen #AppropriationPrize. Niedzviecki gick senare ut i media och bad om ursäkt för sitt uttalande och meddelade att han efter fem år avgår från sin post som redaktör för Write. Detta hindrade dock inte att flera journalister från Kanadas största mediahus spann vidare på idén om ett ”approprieringspris” och drog igång en inofficiell insamling på Twitter.

Som motreaktion till detta bestämde sig Robin Parker för att starta en crowdfunding-kampanj på Indiegogo för att etablera ett motsatt pris, som kan stödja nya röster med rötter i ursprungsbefolkningen. Det är i grund och botten ett initiativ för att motverka bristen på mångfald i den kanadensiska bok- och mediabranschen – ett seriöst initiativ som har väckt oändligt mer engagemang, både socialt och i pengar räknat, än det pris som Niedzviecki föreslog i sin artikel (även om han sedan ångrade det). Pengarna från insamlingen kommer Robin Parker att överlämna till en ännu inte offentliggjord urfolksorganisation.

Bilden: Kanadensiska lönnlövet på en trävägg. Foto: Fotolia.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.