Arrangörerna nöjda med Karlskronas första Bok och Hav-festival

Helgen 12-14 maj hade litteraturfestivalen Bok och Hav i Karlskrona premiär. Den nådde upp till alla förväntingar och nu finns planer på att driva festivalen vidare.  

Karlskronas första Bok och Havfestival ägde rum i helgen 12-14 maj 2017. Förväntningarna från arrangörerna var höga och ingen blev besviken. Med facit i hand berättar Ingemar Lönnbom, styrelsemedlem i föreningen Bok och Hav, att de är enormt nöjda med hela festivalen.

– Vi fick precis den höga kvalitet som vi hade eftersträvat, säger Ingemar. Jag uppfattade från de besökande författarna att de tyckte arrangemanget var proffsigt genomfört och alla besökare som jag frågat har varit mycket positiva. Någon tyckte till och med att det var för många programpunkter men det tar jag bara som en komplimang.

ANNONS

Biljettkassan är ännu inte räknad så någon exakt siffra för antalet besökare och intäkter finns i nuläget inte. Men Ingemar har uppfattningen om att det var välbesökt och en del framträdanden var slutsålda.

– Även på söndagen som var sista dagen sålde vi festivalpass, säger Ingemar. Till nästa år får vi fundera på om vi ska göra söndagen gratis eller sälja biljetterna till ett lägre pris.

Målet var att rama in festivalens huvudpunkter med kringarrangemang, något som tjuvstartade redan på torsdagen med boksläpp och sydafrikansk musik på en restaurang i staden. På lördagen bjöd Blekinge Läns Tidning in bokklubbar för diskussion. Tidningen var även med innan festivalstart och sponsrade med annonser för motsvarande omkring 100 000 kr i marknadsföringssyfte – något som Ingemar är mycket tacksam för:

ANNONS

– Vi hade aldrig haft ekonomin att betala det själva, säger han.

Marinmuseum var festivalens kärna men även en del av de större programpunkterna hölls utanför. Bland det mest omtalade händelserna fanns en diktuppläsning av isländska Gerdur Kristný som ute på ett järnåldersfält läste ur sitt diktverk Blodhov på isländska växelvis med sin översättare John Swedenmark med samma stycke på svenska. Den lite annorlunda uppläsningen blev väldigt uppskattad av publiken och något att bära med sig.

Blir det någon ny festival i framtiden?

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Det är lite roligt, skrattar Ingemar, men vi har redan hunnit prata med Sveriges Television och Sydöstran om det. Jag menade att självklart ska vi göra det men kanske hålla det till vart annat år. Men enligt en rubrik i BLT skulle kultur- och upplevelsechef Max Dager ha sagt att vi ska hålla den varje år. Så vi får väl se. Fler festivaler kommer det i vilket fall som helst att bli.

Inom det närmsta kommer årets festival att utvärderas och erfarenheterna kokas ner för att se vad man ska behålla och vad som kan förbättras. I framtiden hoppas Ingemar att fler ska vilja engagera sig i arrangemanget.

– Vi var lite för lite folk, men annars var det väldigt bra och ett härligt event att få ta del av, säger han. Det var mest skönlitterära författare på plats men diskussionerna landar ändå i aktuella och samhälleliga frågor. Det är enormt viktigt och mycket att ta till sig av.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.