Bokmarknaden krymper drastiskt i Argentina – ett resultat av landets dåliga ekonomi

The Thinker by Rodin-second cast in the original cast and signed by Rodin himself. Buenos Aires, Argentina

Argentinas bokmarknad minskade med 40 % under 2016. Sannolikt beror det delvis på förändringar på regeringsnivå som påverkar landets ekonomi negativt.

2015 låg intäkterna för Argentinas bokmarknad på drygt 905 miljoner dollar, jämfört med 540 miljoner dollar för 2016. Det är en minskning med 40 %. Siffrorna offentliggjordes under den internationella bokmässan i Buenos Aires. Detta kan innebära att Argentina går från vara den tredje största spanskspråkiga bokmarknaden i världen till att bli omkörd av Colombia och hamna på en fjärdeplats. 

Publishers Weekly skriver att raset kan hänföras direkt till beslut fattade av presidenten Mauricio Macri, som tillträdde 2015. Presidenten har bland annat gjort åtgärder som påverkar valutan och sänkt värdet på den argentinska peson med nästan 50 %. Dessutom har ett beslut att strypa i princip alla statliga inköp av läromedel effektivt snuvat förlagen på 132 miljoner dollar.

Javier López llovet, chef på Penguin Random House för Latinamerika och Argentina, kommenterar läget till Publishers Weekly och säger att människor i Argentina fortfarande köper böcker, men att de köper betydligt mindre. Han konstaterar också att om Argentinas ekonomi vore bättre så skulle förlagen kunna klara sig bättre.

En positiv nyhet att väga upp med är dock att efter en lagändring som förenklar import till landet har importen av böcker till Argentina ökat med 75 %, från 40 miljoner dollar under 2015 till 70 miljoner dollar under 2016.

Foto: Toniflap, Fotolia

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL