fbpx

Ensamstående med litet barn, då ger Tanja Matila ut en barnbok

Tanja Matila, författare till Veterinär Vims – Valarnas hjälte.

En tioårig veterinär som reser jorden runt för att hjälpa alla världens djur och har ett ovanligt husdjur i släptåg låter väl både kul och spännande? Det är det också. Veterinär Vims lämnar ingen oberörd.

Idén till berättelsen om den ovanlige veterinären kom till Tanja Matila redan för flera år sedan, men det började faktiskt inte med veterinären själv utan med Katten Carlos, som är veterinärens trogne följeslagare. Sitt namn till trots är Katten Carlos ingen vanlig katt, utan en svart panter. Inspirationen till karaktären har Tanja hämtat från sitt eget liv.

– Allt började med att jag skaffade en svartvit bondkatt när jag flyttade hemifrån och han fick heta Carlos. Min kärlek till katten gjorde att jag ville skriva om honom och det djupa band som finns mellan människor och djur. Han var en stor personlighet och kom att betyda mycket för mig, förklarar Tanja Matila.

För att Katten Carlos skulle slippa vara ensam behövde han en matte eller en husse. Först kom tanken på en matte och hon fick heta Vilda. Men efter ett tag ändrade sig Tanja och istället föddes Ville, den lille pojken med blont lockigt hår, rosiga kinder och stora blå ögon. Veterinär Vims – Valarnas hjälte kommer ut på Whip media den 25 maj och vänder sig i första hand till barn i åldern 6-9 år. Att skriva för den åldern passar Tanja utmärkt.

– Jag har väldigt nära till det barnet inom mig. Egentligen har jag nog aldrig vuxit upp, för på pappret är jag snart 33 år, men det känns inte alls så. När man skriver för barn kan man själv fortsätta att vara barn och det gillar jag. Jag kan vara hemlig spion i ena stunden och en elefant i nästa. Det är perfekt, säger Tanja och skrattar.

Veterinär Vims. Valarnas hjälte  av Tanja Matila  Förlag: Whip Media  Kartonnage  Utgivningsdatum: 2017-05-11  ISBN: 9789188579102  [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Veterinär Vims. Valarnas hjälte
av Tanja Matila
Förlag: Whip Media
Kartonnage
Utgivningsdatum: 2017-05-11
ISBN: 9789188579102
[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Tillsammans med sin dotter Hertta Adalmiina, som fyller ett år till sommaren, bor Tanja i Torshälla utanför Eskilstuna. På namnen hörs att de har finskt påbrå, men trots att Tanja varit i Finland många gånger var det inte dit veterinär Vims fick åka på sitt första uppdrag utomlands. Lite mer äventyrligt än att åka till grannlandet fick det bli, så därför fick Ville bege sig ända till Mexiko. Där fick han göra något så exotiskt som att rädda valar.

– Den första utlandsresa jag gjorde, förutom turerna till Finland, var just till Mexiko, så därför var det ganska naturligt att välja det som resmål för Ville. Jag visste hur det såg ut där och kunde leva mig in i landet och känslan medan jag skrev.

Med sig på resan har Ville inte enbart pantern med de frusna tassarna, utan även det magiska veterinärlexikon han ärvt av sin mamma som också var veterinär. Men resan är inte helt bekymmersfri för det hade blivit en mycket trist saga. Bekymren börjar redan innan de ens hunnit lämna landet, för rektor Reidar vägrar ge ledigt, och senare visar sig bananplockare vara tjuvar. En ullpungråtta har också en viktig roll i handlingen.

Emma Ganslandt har illustrerat berättelsen på ett sätt som ger historien ett härligt liv och henne hittade Tanja via Instagram när hon sökte en illustratör.

– Det var något med hennes detaljer som gjorde att jag direkt föll för hennes stil. När jag tog kontakt med henne försökte jag beskriva hur jag såg Ville och då skissade Emma några olika förslag som jag fick. Och plötsligt var han bara där. När jag fick en av skisserna var det verkligen min Ville jag såg och det kändes väldigt bra.

Eftersom Tanja är föräldraledig med sin dotter, som tar nästan all vaken tid i anspråk, har hon fått stjäla sig till små stunder här och där för att få klart boken. Det var ett helt annat tempo i livet när hon jobbade som städare och bland annat körde den långsamtgående sopmaskinen. Den gick så sakta att Tanja i godan ro kunde sitta och läsa barnböcker medan hon skötte sitt arbete. På så vis fick hon inspiration till att skriva och i fem år har hon levt med Ville och hans kolsvarte vän, innan boken nu äntligen har blivit klar.

– Jag har fått strukturera och ha bestämda tider för att ro iland det hela. Ofta har jag utnyttjat de tidiga morgnarna. För mig har det varit viktigt att skriva lite varje dag, för om jag släpper ifrån mig berättelsen under flera dagar är det svårt att hitta tillbaka till den. Förr kunde jag sitta och chilla med en tekopp en hel dag, men nu är varje minut dyrbar, säger Tanja.

Hon ser långsiktigt på sitt författarskap och även om hon tror att hon kommer att vilja skriva annat i framtiden är hon inte beredd att släppa veterinär Vims och Katten Carlos än. Tvärtom är uppföljaren redan så gott som klar.

I nästa bok får man som läsare lära känna de två huvudkaraktärerna bättre och även om Ville blir kallad att utföra ett och annat uppdrag kretsar handlingen kring hemmaplan. Ville går i skolan och gör vanliga saker, som de allra flesta tioåriga pojkar gör, men egentligen är han ju inte så värst vanlig, så självklart kommer det att hända oförutsedda saker i hans vardag.

– Jag vill skriva en berättelse i taget, men jag har redan massor av nya historier på gång. Idéerna kommer till mig när jag är ute och springer, kör bil eller liknande. Veterinär Vims har en massa roliga och äventyrliga saker som väntar honom och jag tror faktiskt att jag skulle kunna fortsätta med Ville Vims så länge jag lever.

Text: Joanna Björkqvist

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.