Författaren Mattias Leivinger ska plugga biblioterapi – läsning som terapi

Biblioterapi – ord som tröstar, ord som aktiverar. Mattias Leivinger, författare, bibliotekarie och samtalsterapeut berättar om den eftertänksamma läsningens betydelse i en snabbt föränderlig tid.

Mattias Leivinger kom nyligen ut med kriminalromanen De mörkermärkta (Piratförlaget) som är skriven tillsammans med Johannes Pinter. Nu har han kommit in på kursen Det biblioterapeutiska arbetssättet på Ersta Sköndal Bräcke högskola. Och givetvis undrar man – vad är biblioterapi?

– Termen är sammansatt av orden för just bok och helande och handlar om hur skön- och facklitterära texter kan användas som ett medvetet verktyg i en patients eller klients utvecklingsarbete med sig själv. Ohälsan ökar i Sverige och en del av den kan inte och bör inte heller mötas med enbart psykofarmaka eller mer sjukvårdsinriktad psykoterapi. Här kan andra metoder komma in och arbeta kompletterande och biblioterapin är en av dem, säger Mattias Leivinger och fortsätter:

– Läsning av ord som berör bryter smärta och ensamhet. Det vidgar vårt tänkande och kännande. Vi inser att andra har upplevt liknande saker förut. Den kan stärka känslan av identitet och integritet, vilka vi är och vad som är viktigt. Vi ökar dessutom med stor sannolikhet vår empatiska förmåga, med oss själva, men också med andra genom att ta del av berättelser från olika tid och rum och med olika kulturella uttryck. Om det som läses diskuteras och integreras hos läsaren, vilket är den biblioterapeutiska metoden, då kan flyktiga insikter landa inombords och omsättas till något praktiskt användbart i livet. Nya vägar öppnas. Jag har sett det ske många gånger som samtalsterapeut och det är spännande att få vara del av detta.

De mörkermärkta av Mattias Leivinger & Johannes Pinter Piratförlaget ISBN: 9789164204998 Utgiven: 2017-03-29 [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
De mörkermärkta
av Mattias Leivinger & Johannes Pinter
Piratförlaget
Inbunden
ISBN: 9789164204998
Utgiven: 2017-03-29
|

Mattias började skriva tidigt. Läste och skrev och kopierade som barn prosatext för hand för att riktigt få in i händerna vad skrivande var för något. Första egentliga romanförsöket gjordes i 25-årsåldern, det refuserades men tog sig en bit i förlagsmaskineriet. Likaså refus på andra försöket två år senare.

– Jag utbildade mig till samtalsterapeut och bibliotekarie och skrev ingen fiktion under en period. Jag debuterade med en fackbok När livet djupnar (Heron förlag) om existentiella teman inom psykologin. Några år senare kom min skönlitterära debut, äventyrs- och fantasyromanen Freudland (Hoi förlag) där alla gamla psykologihjältar ur läroböckerna drabbar samman i en blodig kamp om vem som egentligen har rätt!

– I och med att jag nu denna vår har publicerat min tredje bok, De mörkermärkta, och har en fjärde bok på väg, har jag realiserat ett av mitt livs viktigaste målsättningar: erövrandet av författarrollen och det professionella skrivandet, säger Mattias.

Hur tänker du använda dina nya kunskaper från utbildningen?

– Detta är ju den perfekta syntesen av mina tidigare yrkesbakgrunder. Jag ska ta till mig utbildningen och se hur den landar, så får vi se. Men sannolikt jobbar jag biblioterapeutiskt med klienter, nog riktat mot existentiella frågor som jag upplever att det finns ett starkt sug efter idag. Upplevd meningslöshet i tillvaron, förvirring kring riktning i livet, känslor av att vara instängd i en falsk personlighet som tar över för mycket, höga eller snudd på omöjliga krav från omgivningen och sig själv med stress och obalans som resultat. Sådant som många, nog alla, kämpar med i olika grad i livet. Där kan biblioterapins approach komma in, låsa upp och göra verklig nytta.

Och kommer du att dra nytta av den i ditt eget skrivande?

– Jag ser nog upp med att rikta sökarljuset alltför mycket mot min egen skrivprocess. Vore kanske oklokt väcka den Freud som sover. Skrivandet ska få bryta fram i medvetandet på sina egna dunkla villkor, säger Mattias Leivinger.

Och vad skriver du på just nu?

– Jag och Johannes jobbar nu med del två i vår övernaturliga krimtrilogi om Iris Riverdal, polisinspektör vid Stockholmspolisen. I del ett, De mörkermärkta, ställs hon under en kall vårvecka inför en skoningslös mördare med märkliga metoder och okända motiv. Hon dras allt djupare in i en spretig mordutredning som också griper in i hennes egen familjehistoria. I bok två, med tänkt utgivning 2018, intensifieras kampen mot den ansiktslösa ondskan och berättelsens geografi vidgas från Stockholm och ut i landet för att slutligen i del tre kulminera i en slutuppgörelse i Centraleuropa.

Vad läser du själv just nu?

– Ja, det är som vanligt en härlig röra: Stephen Kings Bill Hodges-thrillers, något av George Simenon och den mästerlige Hans Falladas bok Varg bland vargar. På facksidan är det Birgitta Almgrens böcker om DDR och Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget. Så jobbar jag själv mycket med Byron Katies psykologiska metod The work just nu. Mycket bra grejer!

 

Bilden: Mattias Leivinger, foto: Anna-Lena Ahlström

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL