Författaren Elisabeth Hjorth väljer den alternativa bokmässan i Göteborg

Allt fler författare avstår årets Bokmässa på grund av den högerextrema närvaron och nu börjar en alternativ mässa växa fram. Författare Elisabeth Hjorth är en av författarna som sagt nej till att framträda på Bokmässan.

Protesten från författarna mot Bokmässans beslut att låta den högerextrema tidningen Nya tider ställa ut växer. Enligt färska uppgifter från SVT kultur har hittills över 200 författare tagit ett aktivt ställningstagande mot Bokmässan och reaktionen medför att en ny, alternativ mässa börjar ta form. Sofia Gräsberg, verksamhetsledare på Litteraturhuset i Göteborg, arbetar nu tillsammans med Författarförbundet och tidskriften Glänta med att organisera den alternativa mässan som ska hållas i Världskulturmuseet i Göteborg, bara ett stenkast från Svenska Mässan.

En av författarna som sagt nej till Bokmässan är Elisabeth Hjorth. Hon ser sitt ställningstagande mer som en strejk än en bojkott och menar att hon inte vill att yttrandefriheten ska användas i hennes namn för att kratta manegen för de som vill förgöra den.

– Som en bland många författare vill jag protestera mot Nya Tiders närvaro på mässan i en tid då rasism och främlingsfientlighet normaliseras, säger Elisabeth. Det faktum att nyfascismen flyttar fram sina positioner gör det ännu svårare att förstå varför en ideologi med utrotning på agendan ska behandlas som vilken åsikt som helst. Det är den ju inte.

Bokmässans agerande tycker Elisabeth mest handlar om att inte ta ansvar inför situationen av växande högerexstrimism och hat i samhället. Istället för att våga ta ställning kommer Bokmässan undan genom att skylla på juridik och yttrandefrihet.

– Mässan väljer naturligtvis själva vem de vill sälja monterplats till, säger Elisabeth. Det går inte att förhålla sig till yttrandefriheten som om det vore en religiös dogm, för resultatet av det är att de som inte alls tror på yttrandefriheten använder de andras tro så länge de har nytta av den. Det finns en naivitet idag, som går så långt att den banaliserar nazism. Historien visar hur farligt det är.

Till hösten lanserar Elisabeth sin nya roman Nattens regn och dagens möda. I mars blev hon erbjuden ett seminarium på Bokmässan men visste redan då att hon inte skulle kunna hålla det. Istället kommer hon att hålla ett publikt samtal kring boken på den alternativa mässan.

Nattens regn och dagens möda utspelar sig under andra halvan av trettiotalet då många i Sverige gärna ville föreställa sig att allt var som vanligt, att det nog skulle ordna sig, att de mörka skuggorna skulle försvinna, säger Elisabeth. Så blev det inte. Ruth och Karin, som boken handlar om, påverkas av fascismen och det gör vi också idag, oavsett om vi försöker förtränga det eller inte.

Under de rådande omständigheterna är Elisabeth glad åt de alternativa, litterära plattformarna som planeras i Göteborg under mässhelgen. Då blir protesten inte bara ett nej utan också ett frö för något nytt att utvecklas som alla kan ta del av.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL