Nya Harry Potter-ljudböckerna blir 145 timmar totalt

Orlando, FL, USA - January 2, 2015: Dragon breathing fire at The Wizarding World of Harry Potter - Diagon Alley in Universal Studios Florida.

Björn Kjellman läser just nu in hela Harry Potter-serien för Storytel. Ett rejält projekt. Den som vill lyssna på hela serien får lägga 145 timmar eller drygt sex dygn. Vem tänker maratonlyssna?

Igår berättade vi att det blir Björn Kjellman som läser in Harry Potter. Men vi var förstås nyfikna på arbetet bakom kulisserna. Dagens Nyheter hade i helgen en intervju med Björn Kjellman då de hade fått besöka Storysides studio under arbetet.

Vilka utmaningar finns det kring en sån här inläsning, är JK Rowling eller hennes team involverade och har synpunkter på exempelvis val av inläsare?
– Det här är förstås ett jätteprojekt och då är det viktigt att alla är överens. Vi har ett tätt samarbete med Pottermore-teamet som tillsammans med oss har tagit beslut om vem som ska läsa in böckerna, säger Cecilia Fredriksson, förläggare på Storyside.

Just detta berättade Björn Kjellman om i DN-intervjun:

– Jag fick läsa in ett litet stycke ur en Harry Potter-bok hemma på mobilen, som sedan skickades till Storbritannien. Det är första gången jag gjort en provfilmning för en bokinläsning, säger Björn Kjellman till DN.

Björn Kjellman har läst in en del böcker tidigare, vad var det som fick er att fastna för honom?

– Vi jobbade tillsammans med Björn i höstas när han läste in en B Wahlströmsbok som vi producerade (Kråkviskaren av Jacob Grey). Han har en fantastisk röst och en förmåga att hitta precis rätt känsla i texten. Utöver det så är han väldigt trevlig och omtyckt – en person som det är roligt att samarbeta med!

Björn Kjellman i studion, i full färd med att läsa in nya Harry Potter-ljudboken
Björn Kjellman i studion, i full färd med att läsa in nya Harry Potter-ljudboken

Det har alltså inte gjorts någon ny översättning till svenska utan inläsningen ingår från de tidigare utgivna böckerna. De har faktiskt funnits som ljudböcker tidigare, då inlästa av Krister Henriksson.

Hur många timmars ljudbok handlar det om totalt för Harry Potter-serien?

– Baserat på böckerna längd har vi räknat ut en ungefärlig tid som landar på 145 timmar. Men alla inläsare är olika så en exakt längd vet vi inte förrän alla böckerna är inlästa. 145 timmar färdig ljudbok innebär oftast mer än dubbelt så mycket tid i studion och sedan ska materialet korrlyssnas och färdigredigeras så det är en hel del arbete för alla inblandade, säger Cecilia Fredriksson.

Omslaget till första boken i Harry Potter-serien hos Storytel.
Omslaget till första boken i Harry Potter-serien hos Storytel.

En ständig utmaning när det gäller att boka inläsare är att många av dem även har uppdrag utanför ljudboksstudion. Inte sällan skådespelare som medverkar i teaterpjäser, film- eller tv-projekt. Och inte blir det lättare med ett sånt här mastodontprojekt och korta deadlines eftersom det efter premiären 15 juni av första boken ska släppas en ny bok i månaden vilket innebär att den sista boken kommer lagom till jul. Den ena tjockare än den andra. Första boken är 390 sidor, den sjunde boken är på 784 sidor.

– Vi förstod från början att det skulle bli en utmaning att få det ihop det rent tidsmässigt, men nu har vi ett fungerande schema.

Hon och teamet runt boken är nöjda med resultatet av inläsningarna så här långt och hoppas på en succé.

– De här böckerna kommer att bli följeslagare till en hel generation nya Harry Potter-fans! Det märks att Björn har roligt när han läser, den glädjen och energin som han tillför kommer att ge böckerna det där lilla extra. Vi väntar med spänning på reaktionerna från alla barn som kommer att lyssna på böckerna, säger Cecilia.

Inläsaren själv gillade att få släppa loss sin kreativitet med rösten.

– Det finns ett slags tradition när man läser in att fantasin ska flöda i din hjärna och inte i min. Men med barn och ungdomsböcker är det tillåtet att dramatisera mycket och det är väldigt kul. Som lyssnare gillar jag också när det är mycket liv i rösten som läser, säger Björn Kjellman till DN.

Hela serien finns redan på Storytel på engelska, inläst av Stephen Fry. Där är de sju delarna totalt 159 timmar och 30 minuter. Räcker nästan en hel vecka om du lyssnar dygnet runt.

Harry Potter-serien av JK Rowling:

1. Harry Potter och de vises sten
2. Harry Potter och hemligheternas kammare
3. Harry Potter och fången från Azkaban
4. Harry Potter och den flammande bägaren
5. Harry Potter och Fenixorden
6. Harry Potter och halvblodsprinsen
7. Harry Potter och dödsrelikerna

Bilden: Eldsprutande drake på The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley i Universal Studios, Florida. Foto: eyfoto, iStockphoto

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL